Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bekrefter enda en gjenværende ulv

DNA-analyse viser at det er ytterligere en ulv igjen av Julussa-flokken. Fortsatt ingen ulveavklaring fra Elvestuen.

Statens naturoppsyn har funnet spor etter fire ulv etter jakten i Julussa- og Osdalsreviret. Tre av dyrene tilhører flokkene som skulle tas ut. Foto: Volodymyr Burdyak/Colourbox.
Statens naturoppsyn har funnet spor etter fire ulv etter jakten i Julussa- og Osdalsreviret. Tre av dyrene tilhører flokkene som skulle tas ut. Foto: Volodymyr Burdyak/Colourbox.

Statens naturoppsyn (SNO) fant mandag morgen spor etter enda en ulv nord i Julussa-reviret. De sendte inn DNA-prøver, som nå er analysert.– Det er snakk om en årshvalp fra Julussa-reviret, sier Øystein Flaggstad, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Det betyr at det er minst to ulv igjen av Julussa-flokken. I tillegg til dyret som ble funnet nord i Julussa-reviret, er det funnet spor etter en halvannet år gammel tispe fra Julussa-flokken sør i reviret. Tispa går sammen med en halvannet år gammel hann fra Juvberget.

– I Julussareviret ble det sporet to ulv, en halvannet årgammel tispehvalp fra Julussaflokken og en halvannenårig hann som kommer fra et annet Juvberget. Det kan tyde på at det er en ny etablering, men det er litt tidlig å si ut fra DNA-prøvene, sa Susanne Hanssen, seniorrådgiver i Miljødirektoratet til Bondebladet på mandag.

I tillegg til ulvene som ble funnet i Julussa-reviret er det funnet spor etter en årshvalp i Osdalsreviret. SNO har ikke sporet siden mandag, i påvente av analyseresultatene.

Begge de to flokkene er vedtatt felt, og Klima- og miljødepartementet er i ferd med å behandle søknaden om flere fellingstillatelser. To dager før Ola Elvestuen (V) overtok departementet skrev departementet at de fortsatt var innstilt på å ta ut de to flokkene dersom ulvene tilhørte de to flokkene.

Annonse

Fortsatt ingen ulveavklaring

Bondebladet har spurt departementet om svar på behandlingen av søknaden, og om regjeringens ulvepolitikk er endret etter at Venstre gikk inn i regjering.

– Regjeringens rovdyrpolitikk følger fortsatt rammene i naturmangfoldloven, Bernkonvensjonen og de vedtak Stortinget har fattet. Når det gjelder ulveaktiviteten i Julussa- og Osdalsreviret mottok vi de siste DNA-resultatene i dag, skriver statssekretær Atle Hamar (V) i en epost.

Det er det siste svaret som ble klart i dag, allerede mandag bekreftet Elvestuen at han kjente til identiteten til de første tre som ble funnet.

– Analysene viser at det nå er fire ulver innenfor områdene benyttet av Julussaflokken og Osdalsflokken. Tre av ulvene har sin opprinnelse i disse flokkene, mens den fjerde ulven har vandret inn fra Juvbergsreviret. Jeg gjør nå nye vurderinger med bakgrunn i den informasjon som er kommet inn, og tar sikte på en avklaring i god tid før 15. februar da fellingsperioden i det opprinnelige vedtaket utløper, skriver Hamar videre.

Neste artikkel

Ti år med ulv i Østmarka