Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bama trekker tilbake flere produkter

Bama kaller tilbake alle produkter som inneholder samme råvarer som «Eksotisk miks».

Bama tilbakekaller produktene fra de aktuelle partiene etter føre-var-prinsippet, og butikkene har fjernet disse fra hyllene. – I dette salmonellautbruddet tyder alt på at smitten kun finnes i produkter fra Euro Company i Italia, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.(Illustrasjonsfoto)

Mattilsynet støtter Bamas avgjørelse.

– Ved å trekke alle produkter som inneholder samme råvarer som «Eksotisk miks», tar Bama sitt ansvar på alvor og bidrar til å stanse salmonellautbruddet i Norge, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.

Eksotisk miks» fra BAMA med lot.nr 8291 har vært årsaken til salmonella-utbruddet i vinter. Så langt har analyser av partiet ikke avdekket nøyaktig hvilken ingrediens, eller ingredienser, som er smittekilden, skriver Mattilsynet.

– I dette salmonellautbruddet tyder alt på at smitten kun finnes i produkter fra Euro Company i Italia. Disse er det bare Bama som distribuerer ut på det norske markedet, sier Kaupang.

Føre-var-prinsippet

Selv om det ikke er noen konkret mistanke til produktene som nå tilbakekalles, har de sammenfallende råvarepartier med «eksotisk miks» lot.nr 8291 som ble trukket tilbake 6. mars.

Bama tilbakekaller produktene fra de aktuelle partiene etter føre-var-prinsippet, og butikkene har fjernet disse fra hyllene.

Annonse

Tilbakekallingen gjelder følgende produkter:

• NJOY Studentblanding

• NJOY Bananchips

• NJOY Luksusmiks

Til salgs i kjeder over hele landet

Bama ber forbrukere som har noen av disse produktene hjemme om å levere dem tilbake til butikk slik at de kan sendes til analyse, eller kaste dem.

De aktuelle produktene har vært i salg gjennom høsten 2018 og vinteren 2019 i NorgesGruppens kjeder over hele landet; Spar, Meny, Jacobs, Joker, Kiwi, og Meny, samt i Bunnpris.

Per 18. mars 2019 er det påvist samme type salmonellasmitte hos 32 personer, og det er mistanke om at ytterlige 7 personer er smittet. Personene er i alderen fra to til 91 år, og kommer fra store deler av landet.

– Per nå vet man ikke hvilken eller hvilke av råvarene som er den opprinnelige smittekilden for de to typene Salmonella, som er påvist i «Eksotisk miks». Virksomheten i Italia og Italienske matmyndigheter, jobber videre med å finne ut av dette. Det kan hende vi aldri vil få svar på hvilken av ingrediensene som dro salmonellasmitten med seg inn i matkjeden, sier Karina Kaupang i Mattilsynet.

Neste artikkel

Antibiotikabruken til hundar bør endrast