Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Australsk kveg-imperium til salgs

Har du svært godt med penger og lyst på større gård? 5,5 millioner hektar og 400.000 storfe til salgs i Australia.

Hundretusenvis av kjøttfe er til salgs i Australia. (Foto: Sheryl Caston/mostphotos)

I Norge snakker vi ofte om å ta vare på små- og mellomstore bruk, men selv de største norske gårdene er svært små sammenlignet med de store utenlandske. Australske Consolidated Pastoral Company (CPC) er et konsern med 400.000 storfe, og 5,5 millioner hektar landbruksjord. Denne er nå til salgs, skriver nettavisen Weekly Times. Prisen er en milliard australske dollar, eller over seks milliarder norske kroner.

Driften er spredt over 16 eiendommer i de nordlige og østlige delene av Australia, i tillegg til to eiendommer i Indonesia. Dagens eiere er det britiske Terra Firma Capital Partners, som ifølge sin egen nettside har eiendommer for 48 milliarder euro.

Annonse

Selv om Australia ikke har noen regler som hindrer utenlandske investorer fra å kjøpe eiendom, har de tidligere hindret kinesiske selskaper fra å kjøpe det. I 2015 og 2016 hindret de salget av den enorme eiendommen S. Kidman & Co. Begrunnelsen var at det ikke var i nasjonens interesse å tillate salget. I desember 2016 fikk kineserne likevel kjøpe 33 prosent av eiendommen, mens den australske milliardæren Gina Rinehart kjøpte 67 prosent.

Eierne av CPC har gjort det klart at de kan selge konsernet som en helhet eller i enkelte biter.

CPC er en mye mindre eiendom enn Kidman eiendommene, men kvaliteten på jorda skal være langt bedre. Mens Kidman eiendommene har 180.000 storfe, har CPC 400.000.

Neste artikkel

Økoskole fikk prisen som årets formidler