Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Amerikanske svine- og soyabønder i handelskrig

USA og Kina ser ut til å være i en gryende handelskrig, og amerikanske svine- og soyabønder kan fort havne i skuddlinjen.

Svinebønder i USA har helt andre driftsopplegg enn i Norge, og kan operere i en helt annen skala. Dette bildet er fra The Maschhoffs, som er den tredje største svineprodusenten i USA. (Foto: Josh Flint)
Svinebønder i USA har helt andre driftsopplegg enn i Norge, og kan operere i en helt annen skala. Dette bildet er fra The Maschhoffs, som er den tredje største svineprodusenten i USA. (Foto: Josh Flint)

Donald Trump lovet i valgkampen å ta et oppgjør med det han mener er urettferdig handelspraksis fra blant annet Kina, og et drøyt år etter at han ble innsatt drar det seg til.

Amerikanerne har varslet at de vil innføre 25 prosent toll på en rekke kinesiske varer, og Beijing har svart med samme mynt. Landbruksvarer er et av feltene hvor amerikanerne eksporterer betydelig til Kina, og amerikanske bønder er urolige.

Det er en referanse til at USA importerer varer for 500 milliarder dollar mer enn de eksporterer, og stemmer med det amerikanske statistikk byråets tall. Bare med Kina er underskuddet på handelsbalansen 375 milliarder dollar.

– Lett å vinne

I mars skrev presidenten på Twitter at det vil være lett for USA å vinne handelskriger.

Glade i svinekjøtt

Kineserne ligger på tredje plass i hvor mye svinekjøtt de spiser per innbygger, kun slått av serbere og montenegrinere. Når det er 1379 millioner av dem, trenger du ikke være rakettforsker for å skjønne at Kina er verdens viktigste marked for svinekjøtt.

Annonse

National Pork Producers Council (NPPC) er organisasjonen som forsvarer interessene til 60 000 amerikanske svinebønder, og frykter medlemmene vil bli hardt rammet av en handelskrig.

– USA sender en veldig betydelig mengde svinekjøtt til Kina. Enhver forstyrrelse i eksporten vil ha alvorlige økonomiske konsekvenser for amerikanske svineprodusenter, skriver organisasjonen på nettsiden sin.

– Vi oppfordrer administrasjonen og Kongressen til å tenke nøye gjennom hvordan det påvirker svinebransjen- og annen amerikansk eksport, når de vurderer handelsgrep mot Kina, skriver de videre.

Vil ramme soyabønder

For amerikanske svinebønder er Kina det tredje viktigste eksportmarkedet. For soyabøndene er det eksportmarked nummer én, og står for 61 prosent av all soyaen de eksporterer.

Over en tredjedel av all amerikansk soya går til Kina, mye av det til Kinas enorme kylling- og svineproduksjon, skriver American Soybean Association (ASA) i en pressemelding.

– Ingen burde bli overrasket over at Kina umiddelbart slo tilbake mot våre viktigste eksportvarer, inkludert soyabønner. Vi har advart administrasjonen og medlemmene i Kongressen om at dette ville skje, helt siden muligheten for tariff ble løftet. Uheldigvis er ikke det noen trøst for de hundretusenvis av soyabøndene som vil bli rammet av disse tariffene. Det er ikke lenger hypotetisk, og en 25 prosent tariff på amerikanske soyabønner til Kina vil ha en knusende effekt på hver soyabonde i USA, sier John Heisdorffer i en pressemelding.

Han er bonde og president i ASA, som oppgir at de har 21 000 medlemmer.

Fortsatt ikke i kraft

Ingen av tollsatsene har trådt i kraft enda, og Trumps rådgiver Larry Kudlow har sagt på Fox News at han tror det vil bli forhandlinger.

– Jeg tror ikke det er en handelskrig. Jeg tror det vil bli intense forhandlinger på begge sider. Jeg tror vi kommer til å bli enige, og at kineserne vil gi seg. Jeg tror vi begynne å spille ball, sa Kudlow til kanalen.

Neste artikkel

Positive tester av vaksine mot afrikansk svinepest