Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

50 4H-gårder på 40 år

Det spirer og gror i 4H. Fredag feirer organisasjonen at den nå har 50 godkjente 4H-gårder.

Etter god tilvekst over flere år, runda 4H Norge 50 godkjente 4H-gårder i 2017.

– Vi har nå 4H-gårder i alle fylker, og har på 40 år blitt i alt 50 4H-gårder. Og vi ser ut til å bli enda flere med det første, sier Astrid Lindstad, leder i 4H-gård Norge.

Det runde tallet skal feires fredag denne uka. Feiringen finner sted under årsmøtet og helgeseminaret i 4H-gård Norge, på Kjærnes Gård i Våler i Østfold. Da blir det kaker, ballonger og fest, forteller prosjektleder Ida Marie Stemmedalen for 4H-gård Østfold.

Økt interesse

4H-gårdene tilbyr lærerike gårdsopplevelser, og har barn og unge som den viktigste målgruppen. Gjennom 4H-gårdene får de besøkende lære ved å gjøre. De får også grunnleggende kunnskap om norsk landbruk og hvordan maten blir produsert. I 2017 var det mer enn 400 000 besøkende på 4H-gårdene i landet. De fleste av besøkene er på aktiviteter med pedagogisk innhold.

Annonse

– Å være godkjent 4H-gård er et kvalitetsstempel. Man får være del av et nettverk både i Norge og Europa, forteller Lindstad.

Hun viser til at 4H har et stort mangfold av gårder som alle tilbyr gode landbruksrelaterte aktiviteter til barn og unge, og har samarbeid med lokale 4H-klubber. Interessen for 4H-gård har økt mye de siste årene. Bare siden 2014 har det blitt 20 flere i landet.

* I fjor høst stormet det rundt 4H. Flere fryktet kroken på døra, etter forslag fra regjeringen om å fjerne tilskuddet til en lang rekke frivillige organisasjoner innen mat og landbruk. Aller mest ville regjeringen kutte i støtten til 4H: 7,1 millioner kroner. Alle disse kuttene ble imidlertid omgjort i budsjettavtalen, etter påtrykk fra særlig KrF.

Neste artikkel

Marit Epletveit: Bollestad kan bli ein god landbruksminister