Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

200 år med juletrær

I år er det 200 år siden juletreet fant veien inn i de norske stuer, skriver Nibio på sine nettsider. Det første juletreet ble pyntet i Christiania i 1822, men mange mente da at dette var en form for avgudsdyrkelse og dans rundt gullkalven.

Juletreet hadde imidlertid kommet for å bli og i dag har hele 90 prosent av alle norske husstander som tradisjon å pynte et tre til jul, ifølge organisasjonen Norsk Juletre.

Før i tiden ble juletrærne hentet i skogen, men i dag kommer stadig flere juletrær fra egne dyrkingsfelt. Det gjør det mer effektivt å stelle trærne i de 7–10 årene de står og vokser til ferdige juletrær.

De viktigste områdene for juletredyrking i Norge er Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark og Innlandet. Her er det flere store produsenter, men det er også mange lokale småprodusenter rundt om i landet.

Annonse

Til å begynne med var det de opprinnelige treslagene, som vokser i Norge, som ble brukt som juletre; som oftest gran, men også furu der de ikke hadde gran.

Ettersom folk fikk bedre råd, kom det også ønsker om mer variasjon og arter med bedre nålefasthet, blant annet fjelledelgran og Nordmannsedelgran.

Neste artikkel

Ole har dyrket Norges fineste juletre