Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Satte «Dale» i gapestokk

Østfold-bønder markerte sin avsky.

I gapestokken: Bøndene i Østfold har plassert en maske av landbruks- og matminister Jon Georg Dale i gapestokken i Gamlebyen i Fredrikstad. Opptrinnet er en del av den landsdekkende markeringen mot statens landbrukspolitikk som nå er i gang, etter bruddet i årets jordbruksforhandlinger. (Foto: Østfold Bondelag)

Østfold Bondelag plasserte torsdag morgen en mann med maske av landbruks- og matminister Jon Georg Dale i gapestokken. Den symbolske handlingen ble gjort for å vise avsky mot regjeringen, melder NRK Østfold.

Gapestokken var plassert i Gamlebyen i Fredrikstad, og er en del av den landsdekkende aksjoneringen som nå er i gang etter tirsdagens brudd i årets jordbruksforhandlinger.

Styremedlem Tor Jacob Solberg i Østfold Bondelag sier bønder over hele landet er lei av regjeringens landbrukspolitikk.

– Nå må det ropes. Vi har en fremtid som vi må kjempe for, og vi ønsker å gjøre en ordentlig jobb, sier den tidligere årets Unge Bonde til NRK Østfold.

Les også: Vil aksjonere utenfor Oslo S

– Får se hva de er laget av

Han er ikke overrasket over at det ble brudd mellom partene i årets oppgjør.

– Denne regjeringen har til gode å positivt overraske oss bønder. Bruddet er dermed ikke noe sjokk. Det jeg er veldig skuffet over, er at regjeringen så til de grader ikke følger opp når det er jobbet såpass bredt politisk med jordbruksmeldingen, sier Solberg til Bondebladet.

16. juni skal oppgjøret opp til behandling i Stortinget. Solberg mener stortingspolitikerne da får anledning til å vise i handling hvor de står overfor jordbruket.

Annonse

– Det er vanskelig å spekulere rundt eventuelle pengepåplusninger, men politikerne får her en mulighet til å vixe at de har høyere ambisjonsnivå for landbrukspolitikken enn regjeringen. Ballen ligger hos stortingspolitikerne. Nå får vi se hva de er laget av, sier han.

Les også: Sp: – Regjeirngen svikter norsk matproduksjon

– Forbrukerne viktigste allierte

Også i Sogn og Fjordane er det aksjonert. Fra klokka 10 markerte en traktorkolonne seg på E39 i Gloppen, i retning Sandane

I Sogn og Fjordane aksjonerte bøndene med en traktorkolonne på E39 i Breim i Gloppen i retning Sandane fra klokka 10. Forbrukerne kan på sin side ta det med ro, forsikrer fylkesleder Anders Felde i Sogn og Fjordane Bondelag.

– Forbrukerne er våre viktigste allierte, så det kommer ikke til å gå veldig hardt utover folk flest, sier Felde til NRK torsdag.

Det kan også ventes flere andre markeringer fra bøndene i tiden fremover.

– Vi kommer nok til å markere fremover nå. Det blir en viss oppmerksomhet rundt landbruket. Den måten de produserer mat på, skal vi prøve å profilere i de dagene som kommer, sa Lars Petter Bertnes i Politisk kvarter på NRK P2 torsdag.

Les også: KrF: – Vi vil bidra til et godt oppgjør

Neste artikkel

Dale avviser kvoteordning