Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Blokaden av matlagre avsluttet

Bøndene stengte utkjøring av mat

Aksjonist: Bodhild Fjelltveit er styremedlem i Hordaland Bondelag og vara til styret i Norges Bondelag. Hun har vært med å blokkere Coops lager på Liland i Bergen. Foto: Hordaland Bondelag

Klokken 06.00 i morges begynte Bondelaget en blokade av grossistlagrene rundt om i landet. Aksjonen varte i omtrent 3 timer, og hadde dermed begrenset effekt på utvalget i butikkhyllene. Aksjonen ga likevel Bondelaget massiv oppmerksomhet, med oppslag i de store nettavisene, intervjuer i radio og på TV.

– Vårt hovedbudskap er at det regjeringen har levert i sitt tilbud er verken det vi har bedt om i vårt krav eller Stortinget i jordbruksmeldingen. Vi ville vise at det ikke er noen selvfølge med norsk mat, konsekvensen av regjeringens politikk er at det kan forsvinne, sier Bodhild Fjelltveit.

Hun har aksjonert mot Coops lager i Hordaland, og sitter i styret i Hordaland Bondelag.

– Vi har fått fram budskapet vårt, og vi vil jo ikke ramme tredjepart mer enn høyst nødvendig, sier hun.

Jon Georg Dale har sagt at bøndene svekker omdømmet sitt med slike aksjoner. På landbrukets aksjonsdag tidligere i vår delte de ut mat til både stortingspolitikere og pendlere.

– Ja, men samtidig tror jeg ikke forbrukeren skjønner alvoret om vi står og deler ut mat. De som kjører forbi tuter og gir tommel opp, og vi får positive tilbakemeldinger i sosiale medier, sier hun.

Annonse

– Hvordan har dere blitt møtt av sjåførene og de som jobber på anlegget?

– Vi har sett lite til de som jobber på anleggene, men sjåførene er nesten utelukkende positive. Her i Bergen har de selv aksjonert mot bompenger for ikke lenge siden, så de har vel en forståelse. Det var et unntak, en dansk sjåfør som ga gass inne på anlegget og kjørte ned sperringene. Det sto folk foran, men han ga seg ikke.

For å unngå misforståelser gjør Bondebladet oppmerksom på at alle som sto foran fikk flyttet seg. Fjelltveit er stort sett fornøyd med dekningen de har fått.

– Ja, vi er det her i Hordaland. Sentralt har jeg ikke helt oversikten, men stort sett alle lokalavisene har vært rundt på de lokale anleggene.

Neste artikkel

Utfordrer jordloven