Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utvalg foreslår krav om bondeutdanning

Bondelaget positiv til å kreve bondeutdanning.

Det var kun ministerens egen representant som stemte nei til økte kompetansekrav til bøndene. Illustrasjonsfoto: Colourbox/Hans Prinsen

Har du planer om å bli bonde i framtida, kan du få et krav om formell utdanning. Dette er ett av forslagene til utvalget som skal hjelpe landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) å bedre rekrutteringen til landbruket.

Arbeidsgruppen har bestått av aktører fra landbruksnæringen, Innovasjon Norge, Landbruks- og matdepartementet, Landbruksdirektoratet og regionale myndigheter. Onsdag ble rapporten overlevert.

Det var kun ministerens egen representant, Per Manvik, som stemte nei til økte kompetansekrav til bøndene, skriver avisa Nationen.

Kravet får bonde-støtte

Utdanninskravet til bønder er foreslått tilsvarende VG3-nivå eller voksenagronom, men skal ikke ha tilbakevirkende kraft, heter det i rapporten.

– Næringens kompetanse er en utløsende faktor for å lykkes med å drive en moderne jordbruksbedrift, sier utvalgsleder Anne Kathrine Slungård, i en pressemelding fra departementet.

Hun får støtte fra Bondelagets egen Brita Skallerud, som også har deltatt i arbeidet.

– Et kompetansekrav til landbruket kan bidra til å styrke drifta på gården, øke yrkesstoltheten hos bonden og sikre forbrukerens tillit til at norsk mat fortsatt skal være trygg og god, sier Skallerud i en pressemelding fra Norges Bondelag.

Håper på støtte

Annonse

Hun håper at landbruksministeren vil støtte anbefalingen fra flertallet i utvalget, skriver Bondelaget.

Og nå skal landbruksministeren lese rapporten grundig.

– Dersom ungdomen ikke ser seg tent med å satse på landbruket, vil vi ikke ha ei landbruksnæring om noen år. Derfor er det jobb nummer en for meg å medvirke til at unge menneske ser en framtid og ønsker å satse i landbruket, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale, i en pressemelding.

Les mer: Truls Ove tvilte aldri på utdanningsvalget

Les mer: «Må gjøre det lettere for unge å ta over»

Les mer: Landbruket bør rekruttere flere kvinner, mener forsker

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag