Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tror flere vil ha ekte juletre

Tall fra Oslo kan tyde på at flere vil ha ekte juletre til jul.

Ekte vare: Mange norske husstander har tradisjon med å pynte et ekte tre til jul. – Oslo er ofte en trendsetter, og derfor er vi spente på årets salg, sier daglig leder John-Anders Strande i Norsk Juletre (Foto: Privat)

Tall fra Ipsos viser at andelen som sier de skal ha et kunstig juletre har ligget på 20 prosent de siste årene, men at den økte til 28 prosent i 2015.

Daglig leder John-Anders Strande i organisasjonen Norsk Juletre tror trenden kan være i ferd med å snu.

– Vi mister ikke nattesøvnen av dette. Tallene fra Oslo viser at trenden kan være i ferd med å snu. I hovedstaden var det 19 prosent som valgte kunstig juletre i 2015, og mye tyder på at dette tallet går ytterligere nedover nå. Oslo er ofte en trendsetter, og derfor er vi spente på årets salg, sier Strande.

– Plast en miljøversting

Han forteller at salget var over all forventning i fjor, med klar økning hos flere grossister. Norsk Juletre har nå 450 medlemmer over store deler av landet.

– En del husholdninger vil alltid ha et kunstig juletre. Det kan være folk som har astma, eller folk som synes det er tungvint å frakte tre hjem og opp i leiligheter og hus. Men plast er en miljøversting, Mye av plasten til slutt havner ute i naturen og brytes ned til mikroplast, sier Strande.

Les mer: Selger juletre for nær 
milliarden

Han får støtte fra botaniker Håkon Holien, førsteamanuensis ved Nord universitet.

– Jeg forstår at folk velger det på grunn av allergi. Men bruken av plast i samfunnet bør uansett ned. Vi vet at mye av plasten til slutt havner ute i naturen og brytes ned til mikroplast som kommer inn i næringskjedene. Dette er et kjempeproblem, ikke minst i havet, sier Håkon Holien til forskning.no.

– Plasten er dessuten et fossilt produkt som ikke er naturlig nedbrytbart eller kan resirkuleres. Så jeg synes vi så godt vi kan skal prøve å bekjempe plastbruken der den er unødvendig, sier Holien.

Viktig tradisjon mange steder

En viktig del av tradisjonen mange steder er salg av juletrær.

Annonse

– Det er mange lag og foreninger som selger trær, og det er en viktig støtte for dem. I tillegg er det støtte til det lokale næringsliv, sier lederen i Norsk Juletre..

Vanlig gran er på veg opp i popularitet. Det skyldes flere ting, mener lederen i Norsk Juletre.

– Disse trærne er jo billigere, men jeg tror mer på at dette har med tradisjoner å gjøre. Det har gått ut med at folk henter trær i skogen og i kraftgater, i dag kommer en økende andel av juletrærne fra egne dyrkingsfelt. Nå vil mange ha tettere og fyldigere trær, og det kan være årsaken til framgangen for vanlig gran.

Fjelledelgran til utlandet

Norsk fjelledelgran er mest etterspurt fra utlandet.

Norge er et av få land som produserer dette treet. Norge eksporterer fjelledelgran til Storbritannia, Tyskland og Østerrike.

– Norsk fjelledelgran er en merkevare, og ett tre koster gjerne rundt 2 000 kroner. Derfor er det salg i bydeler med særlig kjøpesterke kunder, for eksempel Chelsea i London, forteller han.

Stort samfunnsproblem

Men å tro at du slår et slag for miljøet ved å velge kunstig tre, og dermed redder et naturlig tre, er dessverre feil.

Neste artikkel

Vil ha bedre markedsregulering