Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

−Q-meierienes Skyr er ikke ekte Islandsk Skyr.

Island har mistet nasjonal matskatt, mener Eirny Sigurdardottir.

Eyrni Sigurdardottir holder frem et beger ekte tradisjonell islandsk Skyr. Den kan ikke selges i Norge.

Islandske Eirny Sigurdardottir er ikke nådig med de som har kopiert det tradisjonelle produktet fra sagaøya. Hun er lei seg for at Island har mistet en nasjonal matskatt. Nå kan ikke lenger tradisjonelle produsenter selge produktet sitt under navnet Skyr.

I Norge har Q-meieriene enerett på salg av Skyr som på Island er i salg overalt av flere meierier. Det er en del av islendernes daglige kosthold. Men det kommersielle produktet kan ikke sammenlignes med det opprinnelige produktet.

Hun ramser opp tre elementer som må være på plass for å kalle noe ekte Skyr.

1.Det skal være både melkesyrebakterier og gjær i skyrkulturen.

2. Myseproteinet skal dreneres ut.

3. Det må være produsert på islandsk melk. Islandske kyr som stammer direkte fra kyrne de norske vikingene tok med seg, har en annen sammensetning av næringsstoffer i melka og derfor vil islandske Skyr alltid være annerledes.

Tapt kampen om Skyr.

Nå mener Eirny Sigurdardottir at de tradisjonelle produsentene har tapt mot industriens aktører:

−Vi har tapt navnet Skyr til verden. Det innser jeg. Det vi nå må kjempe for er å bevare tradisjonen med ekte Skyr, sier Eirny Sigurdardottir. Hun driver ostebutikken Burid og er pådriver for å bevare omdømmet til ekte islandsk Skyr.

Det var så vidt de fikk reddet det tradisjonelle produktet. Det var kun to produsenter igjen på Island.

−Hele verden er nå i ferd med å kopiere vårt produkt. I Canada, i Danmark og i Sverige. Men som i Norge, har den industrielle versjonen lite med ekte Skyr å gjøre. Myseproteinet drenes ikke ut og det er ikke gjær i kulturen, forklarer Eirny som også viser til at tradisjonell Skyr også kan lages saue- og geitemelk og ha en smaksvariasjon som følge av ulike bakteriekulturer som bærer preg av ulike produksjonssteder.

Eirny Sigurdardottir mener at det er problematisk at man vanner ut et så tradisjonelt produkt.

−I England for eksempel, produseres man Skyr på tysk melk fra kyr som har et av de høyeste forbruk av antibiotika. Så bruker man islandsk image for å selge produktet. Det er forferdelig og veldig trist. Det verste er hvordan man puttet masse kunstige tilsetningsstoffer og kunstige søtningsstoff.

Hun mener historien om Skyr kan gi oss mye lærdom i å beskytte egne produkter med før industrien utnytter dem. Hun viser til den europeiske merkeordningen Beskyttede betegnelser. Merkeordningen gir juridisk vern av det offentlige av beskyttede navn på tradisjonelle matprodukter med særpreg og klar tilhørighet til et bestemt geografisk område.

Den skiller seg fra privatrettslig merkevarebeskyttelse ved at det offentlige beskytter betegnelsen og at flere produsenter kan ha samme betegnelse.

Les også: Franskmenn vil ha fenalår

Ville blitt rettsak i Norge

Annonse

Bent Myrdal gir Eyrni Sigurdardottir rett i at de har mistet rettet til bruk av Skyr.

−Skyr er i ferd med å vannes ut internasjonalt og de har mistet kontrollen i andre land. Men Q-meieriene produserer på lisens fra det islandske MS-meieriet. Vi bruker kultur fra Island, sier Bent Myrdahl i Q-meieriene. Han sier de er knallharde på å holde protein-nivå på 9-10% og null fett. I andre land og for eksempel hos Arla har de gått enda lenger fra originalen.

Men hadde en islandsk produsent som produserer etter tradisjonell metode, solgt sitt produkt i Norge ville det blitt rettssak i Norge. Til tross for at de har produsert etter en 1000 år gammel metode. Q-sjefen er ikke i tvil:

-Vi har merkevarebeskytta Skyr så om en islandsk produsent kom inn på markedet smeller det og det blir rettssak, sier Q-sjefen og viser til FOU-direktør i Kavli for tekniske spørsmål.

FOU-direktør i Kavli, Arne Bernt Dahle, har full forståelse for konflikten, men mener at dette er en kamp islenderne må ta lokalt.

−Vi produserer på lisens, etter moderne metoder, men på en ekte standardisert islandsk kultur. Vi kan ikke lage Skyr som de gjorde for 1000 år siden, sier han og forklarer hvorfor Skyr i Norge ikke er som den tradisjonelle varianten:

−Vi har med myseproteinet fordi dette er et verdifullt protein og vi filtrerer i stedet for å drenere. Gjær i kulturen ville dessuten gjort produktet for ustabilt. Vi er avhengige av moderne og effektive metoder for å produsere et volumprodukt.

Eyrni på Island er fortvilet over at tradisjonelle produsenter ikke kan selge Skyr under navnet Skyr uten å gå i klinsj med aktører i matindustrien. – Vi ivaretar en av de viktigste matkulturene på Island. Hun vil ta kontakt med norske Matmerk for å få råd.

Vil hjelpe

Matmerk-sjefen i Norge, Nina Sundqvist er ikke i tvil om at dette er et klassisk eksempel på ren utnyttelse av en nasjonal matskatt der forbrukerens uvitenhet blir utnyttet av kommersielle aktører.

−Den økonomiske verdien renner ut bakdøra uten at de opprinnelige produsentene får glede av det, samtidig som produktet kvalitetsmessig forringes og dermed svekkes omdømme til produktet. Jeg har bare ett råd å gi: det er få vernet produktet slik vi i Norge har beskyttet Tørrfisk fra Lofoten og Fenalår fra Norge. Vi har vernet 25 produkter i Norge, og har 15 års erfaring så vi hjelper gjerne islendingene på veien, sier Nina Sundqvist.

I Island har Skyr vært en del av fundamentet for islenderne. Det ble tidligere produsert Skyr i Norge og, men vi utviklet tradisjonen mot ysting av pultost og gammalost som er basert på mager ostemasse.

Den ekte framgangsmåten er at fersk melk tilsettes kultur som inneholder melkesyrebakterier og gjær (norsk kefir innholder også gjær) Denne varmes til 42-45 grader. Deretter kjøles den langsomt ned og dreneres for myseproteinet skal ut. Dette blir en ostemasse man kan røre ut med vann eller melk og som holder seg lenge.

Mysen ble videre brukt til konservering av kjøtt. På Island hadde man ikke trær nok til å koke ut salt og salt ble verken brukt i smør eller konservering av kjøtt. Derfor ble det brukt sur myse og melkesyregjæring av kjøtt som konservering. Denne bakgrunnen gjør at Skyr til det produkt som har reddet islandske familien gjennom harske vintere i årevis.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag