Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jordbærbønder i krisemøte med departementet

– Jordbærskader bør utløse ekstraordinære tiltak, sier bondetopp

Én av tre norske jordbær ødelagt i åkeren, melder Bama. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Avlingstapene til soppen gråskimmel i jordbærnæringa er tema når Bondelaget møter landbruksdepartementet mandag, dette skriver Norges Bondelag på sine nettsider.

I dag finnes det ingen erstatningsordninger eller mulighet til å forsikre seg mot gråskimmel-angrep. Bondelaget mener dette må på plass.

– Årets skadeomfang er ikke normalt, og konsekvensene for dem som er hardt ramma er store. Vi har eksempler fra tidligere på at ekstraordinære skadesituasjoner i landbruket har utløst ekstraordinære tiltak, og det burde det være rom for også nå, sier 1. nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming i pressemeldingen.

Første nestleder i Bondelaget Bjørn Gimming.

Én av tre norske jordbær ødelagt i åkeren

Bama, som er Norges største distributør av jordbær, anslår at opp mot 40 prosent av årets totale norske jordbæravling er ødelagt.

Hardest har det gått utover produksjonen på Agder, hvor samtlige produsenter er rammet. Også på Østlandet og deler av Vestlandet melder produsenter om avlingssvikt knyttet til soppangrep.

Annonse

Det er ikke uvanlig med soppangrep, og i normalår er det mulig å forebygge store skader gjennom riktig dyrkingsmetode.

Les mer: Trøbbel i jordbæråkeren

Resistens vil få følger for jordbærdyrking

Ifølge Bondelaget er det ikke mulig å slå fast årsaken til de store soppangrepene.

Mildvær og mye regn forklarer noe, men det store omfanget gir grunn til å mistenke at gråskimmel-soppen kan ha utviklet resistens mot plantevernmidler, skriver Norges Bondelag.

– Det vil få følger for hvordan vi dyrker jordbær på i Norge dersom dette skyldes resistens. Det er nå viktig å få til en omfattende kartlegging av resistens i jordbæråkrene for å avdekke om dette er årsakene til avlingstapene, avslutter Gimming i pressemeldingen.

Les mer: Alvorlig skadegjører påvist hos jordbærprodusenter

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag