Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svinebønder krever tid til utfasing av zink

Danske svinebønder ber om 5-10 år til utfasing.

Zink-bruk: Danske svinebønder ber om 5-10 år til utfasing av medisinsk zink. Stoffet brukes for å unngå diaré ved intensiv svineproduksjon uten bruk av antibiotika. (Foto: Colourbox)

EUs medisinagentur (EMA) ventes å utfase bruken av medisinsk zink. Utfordringen med bruk av zink, er at det i visse tilfeller kan skape resistens på samme måte som antibiotika. Dessuten kan det på visse landbruksarealer være høye konsentrasjoner av zink i jorden som potensielt vil kunne gi miljøproblemer i fremtiden, skriver danske Landbrugsavisen.

Krever utfasingsperiode

EMA har anbefalt EU-kommisjonen om å innføre en utfasingsordning av medisink zink – et stoff som brukes av 80-90 prosent av danske svinebønder som et alternativ til antibiotika under fravenning av smågriser, hvor risikoen for diaré er høy. Danske svineprodusenter mener det er nødvendig med en utfasingsperiode på 5-10 år.

– Vi vet ennå ikke når EMAs anbefaling til EU-kommisjonen blir behandlet i kommisjonen. Vi vet heller ikke hvilken skjæringsdato det eventuelt blir snakk om. Men i tilfelle kommisjonen velger å følge EMAs anbefaling, råder vi kommusjonen til å innføre en rimelig overgangsperiode på 5-10 år. Da blir det mulig å finne reelle alternativer til Vet-zink, sier formann Henrik Mortensen i Danske Svineproducenter til landbrugsavisen.dk.

Les også: Anbefaler forbud mot medisinsk zink til gris

Annonse

Han er sterkt bekymret for et eventuelt forbud mot Vet-zink, uten en overgangsperiode. Mortensen påpeker videre at danske svinebønder allerede er i full gang med å lete etter tilstrekkelig gode alternativer til zink, men at det i dag ikke finnes noen reell erstatning.

– Hvis EU-kommisjonen ikke innfører forbudet med en rimelig overgangsordning, kan vi frykte at forbruket av antibiotika til smågrisene kommer til å stige. Og dét kan jo ikke være i noens interesse, sier formannen i Danske Svineproducenter.

Les også: Skryt fra Norsvin over ny jordbruksmelding

Neste artikkel

Vil ha bedre markedsregulering