Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny bondelagskokk med hjerte for mat

Vil la turistene møte produsentene.

Ny: Nils Henning Nesje utnevnes til Bondelagskokk av Brita Skallerud i Norges Bondelag. (Foto: Anne Wangberg, Norges Bondelag)

Nils Henning Nesje (40) fra Sula kommune i Møre og Romsdal er utnevnt til ny Bondelagskokk.

Han har jobbet for å fremme nær og lokal mat lenge før det ble et begrep.

– Det å være Norges Bondelagskokk blir som å være lokalmatens ansikt utad i Norge, sier Nesje, som fikk utmerkelsen under åpningen av Grüne Woche i Berlin fredag 20.januar.

Kombinerer mat og reise

Juryleder og leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes er svært fornøyd med valget av den nye Bondelagskokken.

– Nils Henning Nesje har i en mange år jobbet med å kombinere mat og reiseliv, blant annet ved å arrangere «lokalmatsafari» på Vestlandet. Interessen for å utvikle turisme opp mot bønder, med gårdsbesøk og matopplevelser, er en voksende trend både i Norge og utlandet. Fokus på råvarer av høy kvalitet og et godt samarbeid med flere bønder, gjør Nils Henning til en god ambassadør for norske bønder, sier Lars Petter Bartnes.

Norsk mat er trenden

Nesje har jobbet som kokk i 22 år og i flere av disse har han koblet lokalmat og reise. Målet har alltid vært å gi gjestene genuine mat- og drikkeopplevelser ispedd norsk tradisjon og natur. Denne kombinasjonen blir også viktig i de to årene han skal være Bondelagskokk.

Annonse

– Dette interesserer stadig flere, enten de kommer fra Norge eller utlandet. Vi reiser mer og vi bruker mer penger på mat, sier han entusiastisk.

Til daglig driver Nesje firmaet «Mat med hjerte» som tar oppdrag for både private og næringslivet med blant matkurs, «kokk hjem» og arrangementer. I tillegg er han en del av kokkegruppen Chefs Dinners NorgeVil utvikle matreiser

Stipendet på 100 000 kroner vil han bruke til å utvikle matreiser. Det vil si å få turistene «ut i felt» og møte de som produserer maten i deres omgivelser, enten det er på gården til bonden, på bryggeriet til de som lager øl eller på osteysteriet.

– Lokalmatbegrepet må vi hegne om. For å opprettholde kvaliteten på lokalmat må vi holde fast ved håndverket, mener Nesje.

Bondelagskokken utnevnes annethvert år i regi av Norges Bondelag. Bondelagskokken skal være med på å skape bedre kontakt fra bonde via kokk til forbruker. Sammen med utnevnelsen følger et stipend på 100 000 kroner. Stipendet skal benyttes på en måte som synliggjør de unike råvarene norske bønder produserer, samtidig som det skal bidra med å forsterke og videreutvikle norsk matkultur og mathistorie.

Neste artikkel

Vil ha bedre markedsregulering