Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Her skanner de rissekkene for radioaktivitet

Fukushima blir kanskje aldri som før.

Sikkerhetstiltak: Inger Johanne Sikkeland fikk selv se at radioaktiviteten i hver eneste sekk ris blir målt, før den kommer på markedet. (Foto: Privat)

Denne uken skjedde det på nytt. Et jordskjelv ble utløst utenfor kysten av det nordøstlige Japan, med en påfølgende tsunami.

For mange går tankene tilbake til 11. mars 2011.

Da ble Japan rammet av et enda kraftigere jordskjelv. Det ble fulgt av en voldsom tsunami som særlig rammet den nordøstlige kysten av Japan.

Verdens øyne ble umiddelbart rettet mot Fukushima. Der lå et atomkraftverk. Time for time kunne skremte TV-seere følge dramaet.

Hvor ille ville dette bli?

Lagt øde

Det har gått fem år, men fortsatt er ikke ting tilbake til normalen i Fukushima, som er et av Japans prefekturer, eller fylker.

Kanskje vil det aldri bli som før.

Men Fukushima er stort, med store variasjoner. Seniorrådgiver Inger Johanne Sikkeland i Norges Bondelag har nylig deltatt på en konferanse om atomulykker i nettopp dette fylket.

Fortsatt er det områder folk ikke har fått lov til å flytte tilbake til. Der dyrkes det heller ikke mat.

– Det er ikke sikkert at det noensinne vil bli dyrka mat der, sier Sikkeland.

Vasket og beskjærte trærne

I andre områder har de tatt matproduksjonen tilbake.

Sikkeland fikk lære hvordan de har jobbet for å få ned strålingen.

– De har fjernet fem centimeter av jordlaget i store områder. De har vasket hvert bidige frukttre, og beskjært alle trær, forteller hun til Bondebladet.

Det var et omfattende landbruksdistrikt som ble rammet, der det ble produsert blant annet ris, grønnsaker, storfekjøtt og fersken.

I

Inger Johanne Sikkeland
Annonse

Sikkeland var med ut og så hvordan mathåndteringen nå foregår i praksis.

– De har fjerna jord fra deler av risområdene. I dag måles radioaktiviteten i hver eneste sekk. Det samme skjer med frukten. Vi fikk se hvordan de tok imot fiskefangsten, og målte den, forteller hun.

Kjøttet blir også kontrollert.

Merker Tsjernobyl fortsatt

Også Norge har opplevd en alvorlig atomulykke, som nabo til Sovjetunionen

Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire reaktorene i atomkraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev.

Det er fortsatt bønder i Norge som lever med følgene av Tsjernobyl-ulykka, og må forholde seg til den i matproduksjonen sin.

Astrid Liland fra Statens strålevern deltok på konferansen. Hun snakket om de norske erfaringene og hvordan vi har fått ned strålingsnivåene.

Vektlegger samarbeid

I det bondelagsinitierte prosjektet «Tryggere sammen» jobber man med seks problemstillinger. En av dem er en atomhendelse.

– Sannsynligheten for at det skal skje, er liten. Men hvis det skulle skje, har det så katastrofale virkninger, og stor effekt for matproduksjonen og landbruket, sier Sikkeland.

– Noe av det vi er mest redde for, er utslipp til luft fra anlegget i Sellafield. Der håndterer de radioaktivt avfall fra mange kjernekraftreaktorer. Med vanlige vindretninger kan Rogaland virkelig ha et problem i løpet av et lite døgn. Vi må tenke gjennom hvordan vi håndterer det, så det ikke blir totalt kaos, sier Sikkeland, og legger vekt på samarbeid mellom Bondelaget og myndighetene.

Etter å ha vært på konferansen priser Sikkeland seg lykkelig for at vi har nasjonale bestemmelser, og ikke fylkesvise, som i Japan.

Det gjør kommunikasjonen vanskeligere og kostnadene høyere, i tillegg til at det gir forvirring om hva som er trygt, og manglende tillit, konkluderer Inger Johanne Sikkeland. •

Neste artikkel

Her skanner de rissekkene for radioaktivitet