Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Håper nytt fond skal gi mer økokorn

10 millioner for kornbønder som vil legge om drifta.

Karl Erik Berge
Publisert: 16.12.16 10:50

Rema 1000, Felleskjøpet, Norgesmøllene AS og Mesterbakeren har undertegnet en avtale om etableringen av et økologifond på 10 millioner kroner.

Fondet skal bidra til å dekke merkostnadene for bønder som legger om fra konvensjonell til økologisk dyrking av korn, skriver Rema 1000 i en pressemelding. De står også som eier av fondet.

Vil bedre tilgangen av økomat

Pengedisposisjoner skal besluttes i fellesskap.

Hensikten er at bøndene som legger om får en omsetningsgaranti på produksjonen sin.

– Vi ser en økende etterspørsel etter økologisk mat. Rema 1000 ønsker derfor å bedre tilgjengeligheten for alle, noe som betyr at vi må bedre tilgangen på økologiske produkter og råvarer av høy kvalitet, sier Lars Kristian Lindberg, administrerende direktør for kategori og innkjøp i Rema 1000.

– Sammen tar vi et stort skritt i økologisk retning, noe vi tror vil sette fart i produksjonen her til lands, sier Lindberg.

Økologisk verdikjede

Målet med fondet er å etablere en komplett økologisk verdikjede fra korndyrkere til ferdige produkter i butikk.

I tillegg skal prisforskjellen mellom økologiske og konvensjonelle produkter minskes, uten at verken bonden, mølla eller kjøpmannen taper på det.

– Felleskjøpet har som mål å øke den norske økologiske kornproduksjonen, da vi trenger mer økologiske råvarer både til vår kraftfôrproduksjon og til matmjøl- og bakerisektoren. Dette samarbeidet er derfor viktig og riktig, sier Trond Fidje, direktør divisjon landbruk i Felleskjøpet Agri.

– Vi ønsker at den norske bonden skal kunne produsere mest mulig av den økte etterspørselen. Dette er både i tråd med økologisk tankegang og det gir den norske bonden mulighet til å bidra til mindre import, legger han til.

Les mer: Vi kjøper mer økomatAnnonse