Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frykter nye tilfeller av skrantesjuke i Nordfjella

To nye dyr kan være smittet av skrantesjuke.

To nye dyr er mistenkt å være smittet av skrantesjuke. Symptomer er avmagring, pjuskete pels, hyppig urinering og unormal oppførsel. (Illustrasjonsfoto)

Fem dager etter at årets villreinjakt startet i Nordfjella er det skutt omkring 150 dyr i sone 1, hvor det tidligere er påvist fire tilfeller av skrantesjuke (CWD) hos villrein.

Nå er to av disse mistenkt å være smittet av skrantesjuke, melder Veterinærinstituttet.

Klar om noen dager

Diagnosen forventes å bli endelig bekreftet i løpet av noen dager. Dyrene ble felt under ordinær jakt, som et ledd i den nasjonale aksjonen for å bli kvitt den dødelige sykdommen.

– Vi forventet flere tilfeller av skrantesjuke hos villrein i Nordfjella utover høsten, så mistanken om to nye tilfeller av den alvorlige sykdommen er derfor dessverre ikke overraskende, sier Jørn Våge, CWD-koordinator ved Veterinærinstituttet.

Slakteskrottene, samt slakterester fra disse to dyrene, skal nå sendes Veterinærinstituttet for videre undersøkelser.

Annonse

– For å sikre hurtig analyse av alle prøvene som kommer inn til Veterinærinstituttet er det svært viktig at jegere merker og registrerer prøvene fra felte hjortevilt på en korrekt måte, sier Våge.

Over 13 000 dyr testet

Siden starten i 2016 er over 13 000 hjortedyr testet for skrantesjuke.

Alle som ferdes i skog og mark, og som ser syke eller døde hjortedyr oppfordres til å melde fra til Mattilsynet.

Symptomer på skrantesjuke er avmagring, pjuskete pels, hyppig urinering og unormal oppførsel, for eksempel dyr som ikke skyr mennesker.

Neste artikkel

Dobbelt så mange hastevedtak mot svinenæringa