Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flytende møteplass i furu

En flytende paviljong er blitt Bergens nye møtested.

De 25 studentene har lagt ned mange timer med arbeid i paviljongen på Store Lungegårdsvann. Besøkende kan ta seg ut til paviljongen via en flytebrygge. (Foto: Eirik Evjen)

Paviljongen på Store Lungegårdsvann har fått navnet Øen, skriver Moelven.

– Konstruksjonen ser ut som en ø fra lufta, og vi syntes det var et passende navn på en flytende møteplass i Bergen, sier Daniel Rydland, som er fjerdeårsstudent ved Bergen Arkitekthøgskole (BAS) og en av 25 studenter som står bak årets TreStykker.

Besøkende kan ta seg ut til paviljongen via en flytebrygge, og de som ønsker det kan fyre opp i ei bålpanne og grille medbrakte pølser og andre godsaker.

– Paviljongen skal i utgangspunktet bli stående i to år, og så vil dens videre liv avhenge av hvordan den blir mottatt av publikum, forteller Rydland.

Flytende konstruksjon med bålplass

TreStykker er helt studentstyrt fra start til mål, og de velger selv hvem de ønsker å ha med på laget som veileder. I år falt valget på Espen Folgerø fra Opa Form Arkitekter som i tillegg underviser ved Bergen Arkitekthøgskole.

– Det som er så fint med TreStykker er at det er studentene som har regien hele veien. De finner tomtene, etablerer prosjektet og har kontakten med kommunen. Utgangspunktet for årets konstruksjon var å lage noen ingen har sett før, en flytende konstruksjon med en bålplass, som man vanligvis finner i skogen eller på fjellet, sier Folgerø.

Malmfuru fra Telemark

Annonse

Moelven har de siste tre årene sponset TreStykker med malmfuru, og i år har studentene valg å bruke ubehandlet treverk i paviljongen.

– Malmfuru er et takknemlig materiale å jobbe med, både som arkitekt og i undervisning. Det er vakkert fra det monteres og til det har gått hundre år. Det er et konkret og tilgjengelig materiale som samtidig representerer en holdning til materialet som langt på vei har gått tap, sier Folkerø.

Produktsjef Winfried Schaal i Moelven Wood Prosjekt er imponert over studentenes kreativitet.

– Det er viktig for oss å støtte dem med materialer slik at vi knytter kontakter i skolemiljøene. Råstoffet til paviljongen kommer fra Telemark, hvor vi har både skogene, sagbruket og høvleriet. Vi leverer de spesielle dimensjonene som studentene ønsker, og i år ønsket de seg ubehandlede bord. Etter seks til tolv måneder vil paviljongen få en vakker, lysgrå patina, sier Schaal.

Les mer skogsaker, egne temasider, i Bondebladet denne uka.

Neste artikkel

Få matfunn over grenseverdien