Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sverige: Mange terrengkjøretøy blir stjålet

ATVer og snøscootere blir stjålet som aldri før i Sverige. På topp ligger Norrbottens län med 79 stjålne firhjulinger så langt i 2017.

Mye tyder på at mange av de stålne ATVene blir fraktet ut av landet. ATVen på bildet har ikke noe med saken å gjøre. (Foto: Iver Gamme)

Fram til den første uka i november var totalt 468 terrengkjøretøy meldt stjålet, primært ATVer og snøscootere, i Sverige. I hele 2016 var tallet 489 terrengkjøretøy.

Etter Norrbotten følger Gävleborg med 54, Stockholm og Dalarna med 51 og Västra Götaland med 46 stjålne kjøretøy så langt i 2017. Det viser statistikk som Larmtjänst har lagt fram for landbruksavisa ATL.

Flere scootere om vinteren

– Det mangler ennå to måneder i årets statistikk og jeg tror det kommer til å bli flere stjålne kjøretøy enn i 2016. Tyverifrekvensen har vært høy denne høsten. Nå kommer vinteren i de nordlige delene av landet, noe som gjør at tjuveriene av snøscootere bare øker, sier Mats Carlsson, utredningsinspektør i Larmtjänst.

Det er et mønster i at mange nye firhjulinger, bare to til tre uker gamle, blir stjålet.

Annonse

– I mange tilfeller er det utrolig frekke tjuverier, med stor risiko for å bli tatt, sier Carlsson til ATL.

Godt organisert

Inspektøren mener det er snakk om godt organiserte bander.

Det hjelper heller ikke at maskinene er godt låste med kjettinger, ettersom tjuvene har med seg hydrauliske tenger og klipper av låsene. Startsperrer virker heller ikke å ha noen effekt, skriver avisa.

I 2016 ble 124 stjålne ATVer funnet. Hittil i år er 106 av de stjålne ATVene kommet til rette. Det kan være etter utførselskontroller i en del havner, eller at lokale myndigheter i andre land gjør en innførselskontroll, skriver ATL.

Neste artikkel

Mer skabb på svenske ulver