Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Oslo prøver vaksine mot almesjuke

De første behandlingene ble gjennomført i Oslo i mai.

Frognerparken er blant stedene i Oslo hvor vaksinen mot almesjuke testes ut. Foto: Hans A. Rosbach/Wikimedia

Behandlingen er et forebyggende tiltak mot angrep av almesjuke og må gjentas hvert år. Men de treansvarlige i Bymiljøetaten i Oslo regner tiltaket som økonomisk forsvarlig, skriver fagbladet Park & anlegg.

Det er nemlig enda dyrere å fjerne døde almetrær fra gater og parker i byen. I tillegg må etaten plante store trær som erstatning.

350-400 trær behandlet

I perioden 14. til 22. mai ble behandlingen med midlet Dutch Trig gjennomført på mellom 350 og 400 almetrær i Oslo sentrum. Mer enn halvparten av trærne står i Frognerparken og Torshovparken.

Annonse

Men også trær på Kontraskjæret ved Rådhusplassen, Abelhaugen og Nisseberget ved Slottet, i Tøyen kulturpark og i parken på Klosterenga var blant dem som ble vaksinert. I tillegg kom enkelte gatetrær, skriver Park & anlegg.

Ansatte i NCC, som har trepleieavtale med Bymiljøetaten, har fått opplæring i metoden av erfarne arborister fra det nederlandske firmaet og Harald Smit i Innlandet Trepleie.

Spres med almesplintborer

Alm er et av de vanligste treslagene i norske byparker, og trærne har ofte en markant og majestetisk krone.

Alm over det meste av Nord-Amerika og Europa er angrepet av almesjuke. Sjukdommen forårsakes av to arter av almesjukesoppene Ophiostoma ulmi og Ophiostoma novo-ulmi.

Soppen spres hovedsaklig av arter av barkebillen almesplintborer, Scolytus. Den blir også spredt ved menneskelig virksomhet. Både unge og gamle almetrær angripes.

Neste artikkel

Fraråder grovfôrimport fra land med afrikansk svinepest