Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kyllingtest sparer samfunnet for store summer

Testing av kylling før slakting sparer samfunnet for 695 millioner hvert år, ifølge ny rapport.

Slaktekylling hos Kjell Ingar Bø i Randaberg. (Arkivfoto Bondebladet)

I Norge er det lite campylobacter i forhold til i andre land, men den forekommer også her. Bakterien finnes i mellom fem og åtte prosent av kyllingbesetningene i Norge.

Derfor testes alle besetninger rett før kyllingene slaktes i sommerhalvåret. Det er da risikoen er størst, skriver forskning.no.

– Det gjøres ved at man tar en q-tip i avføringen til fuglene, sier forsker Sigrun J. Hauge i Animalia.

Kjøttet fryses ned

I fjor var det et lite hopp i antall kyllingflokker som testet positivt, men det er likevel langt færre enn for 17 år siden, som var året før tiltaket ble igangsatt. Andelen positive er mye mindre enn i andre land.

Kyllingene blir slaktet likevel, men dette kjøttet fryses ned etter slakting i minst tre uker, eller varmebehandles før salg. Det tar knekken på bakterien.

Dette tiltaket ble innført av Mattilsynet i 2001, i nært samarbeid med næringa. Tiltaket koster seks millioner kroner i form av prøvetaking, transport, analyser og nedfrysing av positive flokker. Samfunnet sparer 695 millioner kroner på dette tiltaket, viser en ny rapport fra Menon Economics.

Annonse

– Besparelsen skyldes redusert sykefravær, sier Hauge til forskning.no.

Men denne besparelsen vil gå ned hvis vi importerer mer kyllingkjøtt fra Sverige og Danmark, konkluderer rapporten.

Danmark og Sverige har nærmere ti ganger høyere forekomst av campylobacter, skriver Animalia.

Det er ennå ikke mulig å avdekke eller begrense bakterien i importert, fersk kylling.

Hygiene viktig

God rengjøring og desinfeksjon på gårder med kyllingproduksjon er også viktig for å holde smittenivået nede.

– Vi har regler for at alt utstyr og fjøset desinfiseres ved positive testresultater. Dette er viktig for å unngå kryssforurensning under slakteprosessen.Tiltaksplanen som Norge følger er effektiv for å redusere utbredelsen i norske fjørfeprodukter, ifølge en ESA-rapport om campylobacter-bekjempelse, sier Sigrun J. Hauge.

Neste artikkel

Ber om innfrakttilskudd for kylling og kalkun