Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fryser skinn i påvente av bedre pris

Valpekasser på norske revefarmer fylles opp av nytt liv. Men produksjonen av reveskinn er på vei ned, og i fjor gikk 10 reveprodusenter ut av næringa.

VALPER: Lave skinnpriser, økte fôrkostnader og en politisk situasjon der framtida føles utrygg preger pelsnæringa i Norge.

Seks sølvrev-valper har kommet til verden hos pelsdyrbonde Rune Hindset på Oppdal. Det er fortsatt april når Bondebladet er på besøk, og Hindset er inne i en hektisk periode. Han har 260 drektige sølvrevtisper som venter 3-4 valper hver, og denne dagen skal noen av de 160 blårevtispene insemineres. Det er denne perioden som legger grunnlaget for resten av sesongen.

– Rev har brunst bare én gang i året, og den varer i omlag 48 timer. Det betyr at vinduet for inseminering er kort, forklarer Hindseth.

Hindseth har besøk av Knut Haugland, som er en god kollega. På et fellesområde, ikke langt fra Oppdal sentrum har pelsdyrbønder vært samlokalisert siden 60-tallet.

Den gangen var det mange, kanskje over 40 produsenter, tipper Haugland. Nå er de 10-12 stykker, og flere produsenter driver gjerne flere farmer.

– Det er litt som ellers i landbruket, der bønder driver større enn før, sier Haugland.

Haugland teller nå på knappene om han skal fortsette som pelsdyrbonde, mens kollega Hindseth satser som før.

Tall fra Norges pelsdyralslag viser at 10 reveprodusenter gikk ut av næringa i 2016.

Nedgang i produksjon av rev

17.000 sølvrevtisper og 6.000 blårevtisper skal valpe i år, ifølge tall fra Norges Pelsdyralslag.

– Det har vært en klar nedgang i produksjon av reveskinn i Norge, noe som er beklagelig, sier markedssjef Torkil C. Tveter i Norges Pelsdyralslag

Lave skinnpriser, økte fôrkostnader og en politisk situasjon der framtida føles utrygg for næringa, er noen av årsakene forteller Tveter. Dessuten er salg av langhåret revepels mer påvirket av motebildet, enn korthåret minkpels.

At framtida føles utrygg merker også produsentene på Oppdal. De ser tydelige utfordringer med å rekruttere nye drivere til farmer som står ledige inne på fellesområet.

– Når næringa er under stadige angrep, og det er usikkert om politikerne ønsker at næringa skal bestå, føles det også utrygt å investere nytt, sier Haugland.

Men det finnes lyspunkt for produsentene. I mars kom Mattilsynet med gode nyheter i sin årsrapport om dyrevelferd. Denne sa at det var en klar nedgang i antall regelbrudd i pelsdyrnæringen.

I 73 prosent av tilsynene på mink og 65 prosent av tilsynene på rev fant inspektørene ingenting å bemerke, skrev avisa Nationen.

Må ha over 1.000 kroner per skinn

Innerst inne i revefarmen henter Rune Hindseth frem to små sølvrev-valper. Såfremt de ikke skal brukes som avlsdyr, skal disse pelses i desember og kan selges som skinn allerede på den første auksjonen i mars 2018.

Men de lave skinnprisene de siste årene har gjort at norske produsenter legger skinn på fryselager i påvente av høyere priser. Gjennomsnittsprisen på sølvrevskinn i 2016 var knappe 548 kroner, ifølge Norges Pelsdyralslag.

Annonse

– Når fôrkostnadene ligger på cirka 400-450 kroner per skinn, er marginene små. Skal dette lønne seg, må vi selge skinnene for 1.000 kroner pluss, sier Haugland.

Fôrkostnadene har gått ytterligere opp etter at 18 millioner, som tidligere ble brukt til å utjevne kostnader til fôrtransport, ble kuttet under jordbruksavtalen i 2015. Og selv om produsentene på Oppdal er lokalisert i nesten samme nabolag som fôrleverandøren Midt-Norsk fôr, er transportkostnadene like høye her. De fordeler solidarisk med kollegaene på Vestlandet og i Nordland som også er medlemmer i fôrselskapet.

Fraktutgifter utgjør mellom 50 og 70 øre per kilo, ifølge Knut Haugland.

– Per skinn utgjør dette et sted mellom 60-90 kroner, forteller han.

Lagrer skinn og venter på bedre priser

Under årets første pelsauksjon i Helsingfors oppnådde man en høyere pris enn fjoråret. Denne endte på 796 kroner per norske sølvrevskinn. De positive signalene fra markedet har ført til en kjapp snuoperasjon for Knut Haugland på Oppdal.

– Planen var at jeg skulle legge skinnene på lager, men med priser opp mot 800 kroner, har jeg valgt å sende avgårde til auksjonen som skal være i september, forteller Haugland.

Også Tveter i pelsdyralslaget er forsiktig optimist på revens vegne. Han mener å kunne se en viss underdekning av sølvrev av god kvalitet. I tillegg er pels som moteplagg mer og mer trendy.

Store internasjonale motehus som Burberry, Louis Vuitton, Dior og Chanel har vist mye pels i sine høst- og vinterkolleksjoner i de siste årene.

– Det startet med langhårete pelskrager på parkaser, etter hvert har vi sett både ekte og fake pels på catwalken. Vi er bekymret for fuskpels, samtidig er det et sterkt statement at pels er topp mote, sier Tveter.

Brunst i buret

Det lukter stramt og søtt av rev i brunst i produksjonslokalene hos Rune Hindset. Dyrene ligger i transportbur. Snart skal hannene tappes og tispene insemineres. Hver tispe insemineres to ganger, slik at sjansen er større for å «treffe» riktig tidspunkt.

Tispene går deretter drektige i 52 døgn.

– Kommer valpene på 50 døgn eller 54 døgn, så ”går det gale”, forteller Haugland.

Det er små marginer i pelsdyrproduksjon. Nå håper produsentene på Oppdal at i allefall prisene kan være på vei opp.

Norsk pels selges på tre store auksjoner i Helsingfors. Én i mars, en i juni og den siste i september. Norske produsenter følger nå nøye med på hva som skjer i markedet.

– Det så lovende ut i på auksjonen i mars, men det er vanskelig å spå framtida, sier Tveter. •

Neste artikkel

Vil gjøre sykdomsavløsningen bedre