Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dampmaskin fikk Innovasjonsprisen på Mat og Landbruk 2018

Soil Stream renser jorda uten bruk av plantevernmidler

Ola Hedstein i Norsk Landbrukssamvirke (f.v.) delte ut prisen til Hans Kristian Westrum og Kåre Jan Johansen i Soil Steam under Mat og Landbruk 2019. Til høyre jurymedlem Liv Monica Stubholdt.

Sandefjord-baserte Soil Steam International ble utropt som vinner av Innovasjonsprisen 2018 under Mat og Landbruk-konferansen i Oslo tirsdag. Selskapet har utviklet en maskin som bruker vanndamp som alternativ til kjemikalier for å rense jordbruksjord for uønskede organismer slik som sopp, ugress og nematoder.

Bruk av teknologien gjør at man kan produsere en rekke bær, frukt og grønnsaker med langt mindre bruk av kjemikalier, og planen er å kommersialisere produktet i løpet av 2018.

Som vinner av Innovasjonsprisen 2018 får bedriften en premie pålydende kr.100.000.

- En enorm anerkjennelse

Hans Kristian Westrum og kollega Kåre Jan Johansen i Soil Steam International er overveldet overtildelingen. - Det å vinne en pris fra bransjen selv er en enorm anerkjennelse. Det er utrolig hyggelig at Norsk Landbrukssamvirke heier på oss og setter fokus på et så viktig tema som mer matproduksjon, mindre plantevern og bedre lagringstid. En slik pris gir masse interesse og oppmerksomhet som er nøyaktig hva vi ønsker når vi senere i år skal presentere den første maskinen for salg, sier Westrum.

Globalt marked

Annonse

Gründerselskapets maskinkonsept kalles Soilprep 400 og planen er å kommersialisere produktet i løpet av 2018.

Med denne dampmaskinen håper vestfoldbedriften Soil Steam International at de kan bidra til redusert bruk av plantevernmidler i produksjonen av åkervekster. Foto: Soil Steam International.

Det finnes mange maskiner som er laget for å dampe jord, men den eneste som er kommersialisert i større skala, er den franske maskinen Regero. Det spesielle med den norske maskinen er at den kan dampe helt ned på 30 centimenters dybde, mens Regero bare damper på 5-6 centimeters dybde. Soilprep 400 har ifølge Johansen også åtte til ti ganger større hastighet på prosessen.

Det gjør at den også kan bli etterspurt på det internasjonale markedet. På global basis anslås det at skadevirkning fra uønskede organismer har en kostnad på om lag 78 milliarder USD.

I juryens begrunnelse heter det at Soil Steam International har et produkt som kan revolusjonere produksjonen av grønnsaker, frukt og bær, og at maskinen vil kunne «friskmelde» jord som tidligere ikke har vært mulig å bruke. Juryen synes dessuten at det er viktig at dypdamping av jord kan bidra til økt produksjon og forbedret produktkvalitet.

Soil Steam har definitivt potensialet til å gi et vesentlig bidrag til å gjøre norsk landbruk mer kostnadseffektivt og mer bærekraftig. Det vil vi hedre med denne prisen, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

Blant de andre nominerte til Innovasjonsprisen 2018 var NoFence for utviklingen av virtuelle gjerder for beitedyr på utmarksbeite og grisebonde Olav Røysland for sin satsing på nye løsninger for bedre ressursutnyttelse og klimasmart matproduksjon.

Neste artikkel

Få fart på snøsmeltinga