Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bygger gigantisk sponplatefabrikk i Polen

Selskapet Egger Group fra Østerrike skal investere cirka 250 millioner euro i en ny fabrikk nordøst i Polen.

Den nye sponplatefabrikken som Egger Group bygger i Polen vil få en kapasitet på 650 000 kubikkmeter ubehandla sponplater i året. (Foto: Hubert Elming/Mostphotos)

Egger Group skriver at den geografiske plasseringen er fordelaktig med hensyn til transport og tilgang på råvarer.

– Det finnes mye skog i dette området. Det er også positivt for skogeiere fra Litauen, fordi det allerede er import fra Litauen, og det er således positivt med enda en aktør i dette området, sier Carl Kling som er maknadskoordinator i Egger Group.

Sponplater er en av de mest brukte platene i trearbeidende industri og kommer i et mangfold av forskjellige typer og kvaliteter.

400 nye arbeidsplasser

Området der fabrikken skal bygges er 850 dekar stort. Fabrikken, som vil gi rundt 400 nye arbeidsplasser, skal stå klar i slutten av 2018. Fabrikken vil ha bruk for cirka 500 000 kubikkmeter råvirke i året.

Annonse

De spesielle økonomiske sonene som finnes i Polen har lokket til seg mange selskaper innenfor treindustri de siste årene, skriver ATL i Sverige.

I det området der Egger Group nå etablerer seg, er Ikea allerede på plass, skriver avisa.

To sponplatefabrikker i Norge

Per 2017 er det to sponplateprodusenter i Norge: Størst er Forestia AS på Braskereidfoss som startet i 1971. Arbor i Hattfjelldal er nest størst, og den er også Nordens eldste sponplatefabrikk, etablert i 1957.

Det er Byggma ASA som eier produksjonsbedriftene Forestia AS, Huntonit AS og Uldal AS, samt flera andre bedrifter.

Neste artikkel

Nytt selskap skal hjelpe nye skogprosjekter