Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utviklet diabetes av oppdrettslaks

- Vi var veldig spente på om laks kunne redusere utviklingen av overvekt og diabetes. Men vår studie viste det stikk motsatte, sier postdoktor Jérôme Ruzzin ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen til forskning.no.

Forsøkene viste at absolutt alle mus som ble fôret med kun opprettslaks utviklet fedme og diabetes.

I tillegg viste forsøkene at de hadde dobbelt så høy risiko for å bli overvektige og utvikle diabetes 2 enn mus som fikk et kontrollfôr eller gikk på høyfettdiett. Fôr med miljøgifter

En tredje gruppe mus fikk en variert diett som kan sammenlignes med gjennomsnittsdietten til mennesker i Vesten. Disse hadde opptil 30 prosent høyere risiko for å utvikle overvekt og diabetes.

- Vanlig laksefôr består blant annet av uraffinert fiskeolje som inneholder miljøgifter. Vi vet nå at disse miljøgiftene kan føre til overvekt og diabetes, sier Ruzzin.

Studien er publisert i tidsskriftet PLoS ONE. Enormt helseproblem

Annonse

Overvekt og diabetes 2 i befolkningen øker hvert år på verdensbasis og utgjør et av de største helseproblemene i verden. Tidligere studier fra USA, Finland, Sverige og Asia har vist at fedme og diabetes har økt i takt med eksponeringen for kjemikalier og miljøgifter.

Giftstoffet det er snakk om i fiskeolje er såkalte persistente organiske miljøgifter (PoP). Blant annet tilhører PCB, dioksiner og bromerte flammehemmere denne gruppen.

- Selv lave doser av disse miljøgiftene kan forårsake langsiktige uheldige effekter på hormonsystemet, påpeker Ruzzin.

Les også: Støtter ikke lavkarbodiett

Neste artikkel

Har delt ut grønnsaker over hele landet