Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stanser eksporten av dansk fjørfe

Restriksjoner i minst fire uker, melder Dansk fjerkræråd.

Restriksjoner: Eksporten av dansk fjørfe blir fra mandag 21. november pålagt restriksjoner, og muligens stoppet ved grensen fra samme dato. Besetningen på bildet har ingenting med fugleinfluensa-utbruddet i Danmark å gjøre. (Foto: Illustrasjonsbilde, Tidsskriftet Fjørfe)

En alvorlig variant av fugleinfluensa har i senere tid spredt seg til flere nord-Europeiske land, deriblant Danmark. Mandag denne uka ble det konstatert fugleinfluensa hos en hobbybesetning med 30 ender i Ålgårde i Nord-Sjælland, skriver landbrugsavisen.dk.

Avleren har dessuten gjess, høns og annet fjørfe på gården.

Pålegges restriksjoner

Situasjonen gjør at eksporten av dansk fjørfe fra i dag, 21. november, blir pålagt restriksjoner og muligens stoppet ved grensen fra samme dato.

– I beste fall vil restriksjonene vare i fire uker, etter at det er gjort rent ved berørte hobbyavler, sier sektorsjef Jørgen Nyberg Larsen i Dansk fjerkræråd til Landbrugsavisen.

Les også: Danmark: Alle fjørfebiler sjekkes på grensa

Han påpeker at det er rutine at tredjeland som importerer produkter fra Danmark, lukker for dansk fjørfe når det blir funnet fugleinfluensa i en besetning. Markeder innenfor EU vil stadig ta imot produkter fra Danmark – et land som slakter om lag 100 millioner kyllinger årlig. Det tilsvarer 200 millioner kyllingføtter og dertil innmat og egg, som hvert år eksporteres til Midtøsten.

Annonse

– Det avhenger av hvordan myndighetene i de enkelte land tolker restriksjonene, men eksporten kan bli stoppet ved grensen hvis de allerede er sendt avsted, sier Nyberg Larsen.

Han oppfordrer nå på det aller kraftigste at alle som holder fjørfe følger Fødevarestyrelsens retningslinjer og holder fjørfe innendørs.

– Nå ser vi at det kan ramme selv små hobbybesetninger. Jeg håper alle fjørfeavlere tar situasjonen meget alvorlig. Det gjelder både dem som holder ender, gjess og såvel zoologiske hager, sier han til Landbrugsavisen.

Les også: Skal destruere 300 000 egg i Danmark

Neste artikkel

Vil ha bedre markedsregulering