Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Solgte utenlandsk kjøtt som svensk

To firmaer mistenkt for omfattende kjøttfusk i Sverige.

Gothemsgården og søsterselskapet Gotland K & D er mistenkt for å ha solgt utenlandsk kjøtt som svensk, skriver Aftonbladet.se.

Denne kjøttriksingen skal ha skjedd over flere år og omfatte flere hundre tonn kjøtt. Bare de siste seks ukene i 2015 ble det solgt 23 tonn feilmerket kjøtt til butikker over hele Sverige, skriver Aftonbladet.se.

Jukset skal ha gått ut på at det ene firmaet kjøpte inn svensk kjøtt, som ble blandet med utenlandsk kjøtt fra det andre firmaet, og deretter solgt under KRAV-merket som svensk kjøtt.

KRAV er svenskenes svar på Matmerks Nyt Norge-merking og Debios Ø-merking, men med ekstra krav til dyreomsorg, helse og, sosialt ansvar og klimapåvirkning.

«Stiller berettigede spørsmål om troverdighet»

– Det er veldig alvorlig dersom mistankene stemmer, skriver KRAV i en pressemelding.

– Nå pågår det en utredning på disse selskapene. Om antakelsene stemmer er situasjonen den alvorligste som KRAV har vært gjennom, sier administrerende direktør, Lars Nellmer i pressemeldingen.

Nellmer frykter nå hva kjøttskandalen vil gjøre med merkeordningens troverdighet.

– Vi få klarhet i hva som har hendt og sørge for at det ikke skjer igjen, sier Nellmer i pressemeldingen.

Til Aftonbladet sier Gothemsgården og Gotland K & D at hendelsen skyldes en feil, og uaktsom journalføring og rapportering.

Ingen liker å bli lurt

Direktør Nina Sundquist i Matmerk tror ikke at den svenske kjøttskandalen vil påvirke troverdigheten til norske merkeordninger.

Annonse

– Vi er overhodet ikke kjent med at noen i Norge systematisk og med overlegg misbruker våre ordninger, slik det ser ut som har skjedd i Sverige, sier Sundquist til Bondebladet.

Men glipper kan skje, påpeker hun. Nylig ble en norsk Coop-biff feilmerket med opprinnelsesland Namibia og samtidig solgt under Nyt Norge etikett. Dette fikk forbrukerne til å tro at kjøtt fra Namibia ble solgt som norsk, skrev avisa Nationen.

– I fjor registrerte vi kun ti feilmerkinger av på Nyt Norges 2500 varelinjer. Dette skyldtes menneskelige feil og ikke systematisk svindel som kjøttselskapene i Sverige er mistenkt for, sier Sundquist til Bondebladet.

Alvorlig mistanke

Matmerk-direktøren får støtte av kommunikasjonssjef Idun Bjerkvik Leinaas i den økologiske sertifiseringsordningen Debio.

– En slik mistanke er vært alvorlig. Men kontrollordninger er bygget opp for å unngå slike tilfeller. Heldigvis så skjer det sjelden, sier Lenaas til Bondebladet.

Les mer: Norsk lokalmatprodusent tatt for kjøtt-juks

Les mer: Mest kjøttfusk i Frankrike

Les mer: Tysk ribbe var Nyt Norge-merket

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag