Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sola kan gå inn i en lang «dvale»

Sola kan nå sitt laveste aktivitetsnivå på 300 år.

Karl Erik Berge
Publisert: 10.02.17 15:31 | Oppdatert: 10.02.17 15:59

Dersom britiske forskere har rett, kan sola snart gå inn i en lang «dvale». Det vil i så fall få flere konsekvenser, skriver yr .no.

Forskere ved University of Reading har sett nærmere på globale variasjoner i solvinden de siste fire århundrer, og diskuterer i lys av dette om sola snart vil nå et historisk lavt aktivitetsnivå.

– Innen midten av århundret vil vi kunne se den laveste solaktiviteten på 300 år, og denne situasjonen vil kunne vedvare i 50–60 år, hevder Dr. Mathew Owens, som har ledet studien.

Mindre aktivitet siden 1950-tallet

Sola allerede har vist en nedadgående aktivitetstrend siden 1950-tallet. En trend som bare ser ut til å fortsette, skriver Owens i en e-post til NRK.

– Det er vanskelig å si noe sikkert, men det vi kan komme til å se er et aktivitetsnivå tilsvarende «Maunder minimum». Iskjerner sier noe om tidligere solaktivitet, og indikerer at det er større sannsynlighet for at dette vil skje enn ikke, skriver Owens.

Følger en 11-års syklus

Sola følger normalt en 11-års syklus, der det fram til klimakset på syklusen opptrer flere og flere solflekker. Det er aktive områder med kraftige og ustabile magnetfelter.

Ved å ta utgangspunkt i tilgjengelig viten rundt solflekker, har de kommet fram til at vi trolig står overfor en periode lignende den som inntraff i tidsrommet 1645–1715.

Under dette tidsrommet, som kjennes ved navnet «Maunder Minimum», hadde sola sterkt redusert solflekkeaktivitet – et tydelig tegn på lite aktivitet på sola.

Sola positive og beskyttende effekt på jorda vil svekkes dersom vi går inn i en slik periode. Resultat er blant annet at mer farlig stråling slipper inn i Solsystemet vårt, og at nordlyset vil bli et mye sjeldnere fenomen utenfor polare strøk for en periode på 50 år eller mer.VELKOMMEN TIL DEBATT PÅ BONDEBLADET.NO

Les våre debattregler her.
comments powered by Disqus
Annonse