Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skal gjøre trevirke til dyrefôr

Ny teknologi skal gjøre trevirke til dyrefôr.

En fjerdedel av tømmerstokken inneholder hemicellulose (sukker). Det er dette sukkeret Glommen, i samarbeid med ulike forskningsmiljøer, har klart å utvikle til dyrefôr. (Foto: Karl Erik Berge)

På Elverum har Glommen Skogeierforening sammen med blant annet Felleskjøpet Fôrutvikling utviklet en teknologi for å produsere dyrefôr av trevirke.

Prosessen er patentsøkt, og produksjonen skal testes i en fabrikk i Storbritannia neste år, skriver avisa Østlendingen.

– Vi har funnet en rasjonell måte å produsere dyrefôr fra trevirke. Nå gjelder det å få til lønnsom produksjon. Går alt i boks, vil nyvinningen kunne få betydning for fôrproduksjon over store deler av verden. Lokalt vil det også kunne bety mange arbeidsplasser i kraft av at det vil kunne bli bygd en egen fabrikk i vårt område. Det vil kunne gi mange, nye arbeidsplasser, sier disponent i Glommen, Helge Urstrømmen, til avisa.

Les også: Statkraft og Södra oppretter biodrivstoffselskap

Annonse

Hvis det går som Glommen håper, kan en fabrikk bli etablert på Østlandet i løpet av 2017/2018.

– Glommen har investert fem-seks millioner selv. Men vi har fått god hjelp av Innovasjon Norge. Felleskjøpet Fôrutvikling AS er med på laget, Gunnar Skårland industrimontasje i Rogaland er dypt inne på teknologisiden. Vi har både tekniske og finansielle samarbeidspartnere og investorer i England. Foreløpig mangler vi 20 millioner kroner i egenkapital. Men vi skal komme i mål med pilotfabrikken i England i samarbeid med andre, sier Urstrømmen.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag