Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norskandelen på potet opp

Markedsandelen av norske poteter økte til 72 prosent i 2016.

Lars Olav Haug
Publisert: 13.02.17 10:36 | Oppdatert: 13.02.17 11:02

Avlingene var også gode i 2016. Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det høstet 363 200 tonn potet, nesten 20 prosent mer enn året før.

Gjennomsnittsavlingen var 3000 kg per dekar.

– Vi mener vi skal klare å omsette det Garnerhallens medlemmer leverer. Sammen med Bama startet vi tiltak allerede tidlig på høsten i fjor med kampanjer, og offensiv markedsføring av poteter av god kvalitet virker. Det resulterte i en norskandel på hele 95 prosent i desember. I november og desember ble det omsatt 3-400 tonn mer norsk potet i uka i forhold til samme periode i 2015, ifølge tall fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd (GPS). Denne positive utviklingen er vi veldig godt fornøyd med, sier organisasjonssjef Arve Gladheim i Gartnerhallen.

Se video: Tar opp kampen mot importpoteter

Sammen med Bama vil Gartnerhallen holde trykket oppe framover, og ambisjonen er å selge norske poteter helt fram til nypotetene kommer. I 2016 var det helt tomt for norske poteter fra mai-juni, og lite i mars-april.

I år er det blant annet mye mandelpotet på lager, og Gladheim mener de skal klare å holde kvaliteten oppe.

– Potetene holder seg bra. Gjennom flere år har Gartnerhallen påpekt viktigheten av kjølelager, og nå har flere medlemmer investert i dette, sier han.

Hva med småpoteter?

– Norske bønder dyrker stadig mer småpotet. Etter at franske amandinepoteter tok helt av, har vi tatt opp konkurransen. Fra 2013 til 2016 økte volumet norsk småpotet med 278 prosent, og i fjor ble det levert ca. 200 tonn. Det dyrkes flere sorter av både gule og røde småpoteter, og de markedsføres under navn som for eks. Morenepoteter i Vestfold og Perlepoteter i Trøndelag.

– Asterix er fortsatt den største sorten, men det jobbes for å finne nye sorter også til erstatning for asterix fordi den lett får sølvskurv under lagringen. Nansen er en ny sort som skal ut i storskalatest og bli testet på markedet i år, opplyser Arve Gladheim.

Org.sjefen i Gartnerhallen gleder seg over god utvikling i omsetningen av norske poteter.

Les mer: Jobber for 80 prosent norskpotetVELKOMMEN TIL DEBATT PÅ BONDEBLADET.NO

Les våre debattregler her.
comments powered by Disqus
Annonse