Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

MRSA i ny svinebesetning i Rogaland

Grisebesetning på Finnøy rammet av MRSA.

Arkivbilde: Grisene på bildet er ikke tilknyttet den rammede gården.

Det er funnet antibiotikaresistente MRSA-bakterier i en svinebesetning på Finnøy i Rogaland, skriver Mattilsynet. Det er en kombinertbesetning som er rammet, men bonden skal ikke ha solgt smågris videre. Noen av dyra er avlivet allerede, men resten av dyra sendes til slakting i morgen.

– Det er ikke farlig å spise kjøttet, så vi slipper heldigvis å kaste god mat, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet.

MRSA kan finnes i kjøttet fra svin som er smittet med bakterien, men sannsynligheten for at mennesker skal bli smittet gjennom å spise svinekjøtt er svært liten, skriver Mattilsynet. Bakteriene finnes i hovedsak på overflaten av kjøttet, og dør ved varmebehandling. Etter at dyra er sendt til slakt må bonden gjennomføre grundig vask og desinfeksjon av lokalene der dyra har oppholdt seg for å bli kvitt MRSA-bakteriene og dermed sikre at smitten ikke sprer seg.

Annonse

– Norge er fortsatt i en unik situasjon der resistente MRSA-bakterier ikke har fått slå rot i norske husdyrhold. Dette er en situasjon vi ønsker å beholde, og myndigheter og næring jobber sammen for å oppnå dette, sier Berget.

Det var prøver fra Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram som ga mistanke om smitte, og Veterinærinstituttet har analysert prøvene og bekreftet at dette er MRSA. At det er funnet MRSA på grisene betyr ikke at de er syke, men at de er bærere av antibiotikaresistente bakterier. Disse kan overføres til mennesker. Det er i utgangspunktet liten sjanse for at en frisk person blir syk, men dersom det skulle skje er bakteriene resistente mot antibiotika. Skulle et menneske bære bakteriene med seg inn på for eksempel et sykehus eller et sykehjem er det fare for at personer med dårligere immunforsvar kan bli smittet.

Neste artikkel

Nye smittekrav til svinebønder