Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Misforståelser om 
rødt kjøtt og kreft

Kjøtt og røyk ikke like farlig for deg.

Kreft: – Forskjellen på dem som spiser mest og minst bearbeidet kjøtt, er at om lag seks av tusen flere av dem som spiser mest, vil få tarmkreft i løpet av livet, sier Gunnar Tjomlid. (Foto: Pressebilde)

Rødt kjøtt, spesielt pølser og bacon, er igjen fremstilt som «fymat». – Søkt, sier blogger Gunnar Tjomlid.

– Misforståelse

I forrige uke meldte Verdens helseorganisasjon at å spise bearbeidet kjøtt gir økt sjanse for kreft, det samme gjelder for rødt kjøtt trolig også gjør det. Denne historien gikk sin seiersgang i både norske og utenlandske medier.

Gunnar Tjomlid, forfatter og blogger, tar for seg dekningen på bloggen sin. Tjomlid er bosatt i Oslo og også daglig leder i IT-selskapet Thin.

– Hva betyr det egentlig når WHO sier at røyking og rødt kjøtt er i samme risikogruppe?

– Det er egentlig det som er misforståelsen her. Det handler ikke om risikoklasse, det handler om hvor sikre de er på at et stoff, i dette tilfellet rødt eller bearbeidet kjøtt, kan gi mennesker kreft. Det har ingen ting med risiko å gjøre, når media framstiller det som om risikoen ved rødt kjøtt og røyking er sammenlignbar er det litt søkt. Vi vet i dag at rundt én av fem av de som røyker mer enn fem om dagen vil utvikle lungekreft. Det er flere som spiser rødt kjøtt enn de som røyker, men likevel får bare en mikroskopisk andel av dem som spiser kjøtt tarmkreft.

– Er det andre risikoer knyttet til det å spise kjøtt også?

– I ytterste konsekvens er det flere tusen som dør av kvelning hvert år, så all mat er livsfarlig.

Ikke ny kunnskap

Flere medier, deriblant NRK og VG, har rapportert at å spise bearbeidet kjøtt hver dag øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent. Det betyr ikke at du har 18 prosent sjanse for å få kreft.

– Forskjellen på dem som spiser mest og minst bearbeidet kjøtt er at om lag seks av tusen flere av dem som spiser mest vil få tarmkreft i løpet av livet.

– Spiser du selv kjøtt?

– Ja, det gjør jeg jo. Men fordi jeg tidligere har lest og skrevet om dette har jeg tenkt det er lurt å redusere kjøttinntaket, dette som er lagt fram er ikke ny kunnskap. Det er egentlig mest av miljøhensyn jeg gjør det. Med tanke på kreftrisiko, bør folk generelt sett sikkert spise mindre kjøtt, men det er på befolkningsnivå. På individnivå er det avhengig av mange ting, for eksempel om du har en aktiv livsstil. Er du en overvektig vegetarianer som sitter i sofaen er det trolig farligere enn å være aktiv og spise kjøtt. Spiser du bare rødt eller bearbeidet kjøtt i ny og ne finner du egentlig ingen sammenheng. Det er ved et ganske høyt kjøttinntak forskningen viser at det er økt risiko.Legitim dekning

Annonse

– Hva synes du om medieoppslagene de siste dagene?

– Den har vært ganske sprikende, men generelt ikke så ille så lenge du ikke leser bare overskriften. Generelt vil jeg si at det meste av helsevitenskap som blir presentert i media er feil, fordi det har utspring i innledende enkeltstudier. WHO sin klassifisering er basert på 800 studier, så dette er derimot ganske sikker kunnskap.

– Hva med omfanget av dekningen?

– Det er vanskelig å si. På den ene siden skal vi ikke kimse av risikoen, det er ganske mange som får tarmkreft. Riktignok er det ikke så mange av dem som får det på grunn av kjøtt, men det er ikke noe galt med å gjøre folk oppmerksomme på risikoen. Grunnen til at denne type saker eksploderer er at det er dagligdagse ting, noe vi ikke tenker på som farlig, som kan være farlig likevel. Frykt selger, så det er midt i blinken for hva mediene får trafikk på.

Alkohol og brystkreft

Tjomlid mener likevel dekningen av risikoen ved å spise kjøtt er i største laget, sammenlignet med andre ting som er farligere.

– Jeg skulle ønske de hadde fokusert mer på risikoen ved å drikke alkohol, som kan forårsake hele syv ulike krefttyper. Rundt en av tredve kreftdødsfall verden over er forårsaket av alkohol, hele seks prosent av alle brystkrefttilfeller er forårsaket av alkohol. Risikoen for tarmkreft øker med nesten 10 prosent hvis du drikker et glass øl eller vin om dagen. Der er det heller ingen nedre grense for inntak, hvor forskerne kan si at det ikke er noen risiko om du holder deg under den.

Han mener risikoen knyttet til alkohol blir dekket urimelig lite måte av media.

– Alle vet om risikoen ved røyking, det er mye mindre kjent hvor stor risiko det er knyttet til alkohol. Globalt er en av fire dødsfall hos menn under 30 år, og mer enn tre prosent av alle dødsfall, forårsaket av alkohol. Det blir det snakket veldig lite om, sier Gunnar Tjomlid. •

– Er du en overvektig vegetarianer som sitter i sofaen, er det trolig farligere enn å være aktiv og spise kjøtt, mener Gunnar Tjomlid.

Neste artikkel

Bønder får sjeldnere kreft