Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mer utenlandsk arbeidskraft i norske melkefjøs

Økt til i overkant av 20 prosent i 2016.

Karl Erik Berge
Publisert: 30.01.17 15:13

Tidligere var dette først og fremst innenfor frukt- og grøntsektoren det var utenlandsk arbeidskraft. Litt over 30 prosent av disse brukene benyttet arbeidsinnvandrere i 2016, viser ny undersøkelse fra Norsk senter for bygdeforskning.

Samtidig øker bruken av utenlandsk arbeidskraft jevnt i melkeproduksjonen. I underkant av 10 prosent av brukene benyttet utenlandsk arbeidskraft i 2004.

I 2016 er denne andelen økt til i overkant av 20 prosent.

«Økningen av arbeidsinnvandrere i melkeproduksjonen henger sammen med økningen i relativt store produksjonsenheter, og drift i store fjøs der samdriften er avsluttet», skriver Bygdeforskning.

I 2004 rapporterte rundt 9 prosent av brukene at de brukte utenlandsk arbeidskraft. I årene etter 2008 har andelen ligget rundt 16-17 prosent.

I Bygdeforskning sitt materiale varierer det gjennomsnittlige antallet arbeidsinnvandrere pr. bruk mellom 2,8 og 3,9.

I 2016 var gjennomsnittet 3,9 utenlandske arbeidere.

«Vi ser at det er en svak økning i den gjennomsnittlige lengden på oppholdstiden til arbeiderne. Dette har økt fra 3 måneder i 2008 til 3,9 måneder i 2016. Dette gjenspeiler sannsynligvis at utenlandsk arbeidskraft etter hvert også benyttes til annet enn tradisjonelt sesongarbeid», heter det fra Bygdeforskning.



VELKOMMEN TIL DEBATT PÅ BONDEBLADET.NO

Les våre debattregler her.
comments powered by Disqus
Annonse
Annonse
Annonse