Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Melkeprodusenter risikerer 2,4 millioner i bot

To danske melkebønder er havnet i en skikkelig knipe.

To danske melkeprodusenter risikerer millionbot etter å ha tapt en rettssak mot Danmarks største fagforening. (Foto: Illustrasjonsbilde Camilla Mellemstrand)

Melkeprodusentene har nylig tapt en sak i Arbejdsretten mot 3F, Danmarks største fagforening. Konsekvensen er at 3F nå får lov til å blokkere bøndenes melkeleveranser til andelsmeieriet Arla.

Risikerer millionbot

Men skulle bøndene se til andre aktører, vil det også bli vanskelig. Ifølge Landbrugsavisen, kan de to aktuelle bøndene bli pålagt en bot fra Arla, dersom de selger sin melk utenom andelsmeieriet. Ifølge bøndenes advokat, vil boten lyde på minimum 2,4 millioner kroner.

– Beslutningen skal treffes av styret, hvis saken kommer dit. Men det skal understrekes at ingen har gjort noe som strider med vedtektene våre på det nåværende tidspunkt, sier Arlas presseansvarlige i Danmark, Åse Andersson til Landbrugsavisen.

Annonse

Hun viser til vedtektene, som sier at en andelshaver kan bli ekskludert og pålagt bot, hvis han/hun velger å levere melk til "den andre siden".

Frimengden som andelshaverne må avsette til andre meierier utgjør rundt 20 prosent. Arla vil dermed kunne kreve bot relatert til 80 prosent av melken, skriver avisen.

Inngikk avtale med 3F

En av de to bøndene, er Lars Kristensen. Han har 750 melkekyr i Midtjylland og har inngått en overenskomst med 3F, skriver Finans. I realiteten hadde han ikke noe valg, forteller bonden. Dette fordi arbeidsretten ga 3F lov til å iverksette en såkalt sympatikonflikt med bonden, som innebar at bonden ikke kunne få solgt sin melk.

– Jeg frykter at denne overenskomsten fjerner en fleksibilitet som hittil har gjort det mulig for meg å hjelpe en bestemt type unge inn på arbeidsmarkedet. Dette er unge som har hatt det vanskelig, og skal bruke litt lenger tid på å komme i gang. De starter på 100-110 kroner i timen hos meg, og kommer seinere opp på en overenskomstmessig lønn. Skal jeg betale dem overenskomstens minstelønn på 135 kroner fra dag én, kan de dessverre ikke lenger jobbe i min bedrift, sier Kristensen til Finans.

Les også: Danske bønder vil dyrke cannabis

Neste artikkel

NMBU har testet sagflis i fôringsforsøk