Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Må gjøre det lettere for unge å ta over

NBU ber Jon Georg Dale ta grep om rekrutteringa.

Bygdeungdomslaget gratulerer Jon Georg Dale. – Vi forventer at han som ung statsråd med bakgrunn fra bygda viser større vilje enn sin forgjenger til å lytte til unge og vordende bønders tanker, sier NBU-leder Gunn Jorunn Sørum. (Foto: NBU)

Norges Bygdeungdomslag (NBU) mener statsrådsskiftet er en gylden anledning for den blåblå regjeringen til satse på styrket rekruttering til landbruket.

– Vi har store forventninger til at Dale lytter til ungdom i næringa og tar grep som gjør det lettere for ungdom å ta over gård, sier leder Gunn Jorunn Sørum i en pressemelding.

NBU forventer at Dale som ung statsråd med bakgrunn fra bygda viser større vilje enn sin forgjenger til å lytte til unge og vordende bønder.

– Vi finner oss ikke i at rekruttering først og fremst er et populært tema i politikernes festtaler. Regjeringen har så langt fremmet flere forslag som vil gjøre det vanskeligere for ungdom å velge bondeyrket, og den retningen kan vi ikke fortsette i. Vi ser på statsrådsskiftet som en gylden anledning til å justere politikken til en mer framtidsretta kurs, sier Sørum.

LES MER: – Dårlige holdninger mot kvinnebønder kan hindre rekruttering

NBU er bekymret for rekrutteringssituasjonen etter to år med blåblått styre.

«Vi trenger langsiktighet, forutsigbarhet og gode rammevilkår og det må Dale stille opp med»

Leder i NBU Gunn Jorunn Sørum
Annonse

– Under Listhaugs tid i statsrådsstolen har det blitt lagt ned flere gårdsbruk enn på åtte år. Den nye landbruksministeren må vise større vilje enn forgjengeren til å være åpen for næringas og de unges innspill, sier Sørum som mener det ikke skal stå på viljen i ungdomsgenerasjonen.

– I Norges Bygdeungdomslag ser vi godt at det er mange unge som ønsker og drømmer om å satse på landbruket. Vi som er unge i dag vet godt at man finner noen av de mest framtidsretta jobbene innenfor bærekraftig matproduksjon. Men vi trenger langsiktighet, forutsigbarhet og gode rammevilkår og det må Dale stille opp med, sier NBU-lederen.

Bygdeungdomslaget benytter også anledningen til å invitere den nye landbruksministeren på gårdsbesøk.

– I NBU har vi mange unge og vordende bønder som kan gi Dale nyttige innspill til det videre arbeidet. I første omgang er han hjertelig velkommen til å møte vår nestleder Ragnhild Duserud på gården i Østfold hvor hun er kornbonde. Vi vil gjerne bidra med å vise fram hverdagen for landets unge matprodusenter, sier Sørum.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag