Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Industriminne gjenåpnet av Riksantikvaren

Ildsjelene som har arbeidet for å ta vare på Klæstad mølle i vestre Gran på Hadeland, viste stolt fram resultatet da Riksantikvar Jørn Holme gjenåpnet kulturminnet.

Prosjektleder Brede Grinder kan historien på rams. - Mølla ble bygget av Helge Klæstad og var ferdig i 1896. Da var det både sagbruk og mølledrift på stedet. Sagbruksdelen ble avviklet rundt 1910, og det kan ha skjedd i forbindelse med en ombygging av mølla at den vanndrevne turbinen, som ble laget på Kværner bruk i 1911, ble lagret i kjelleren, forteller Grinder.

Mølla ble elektrifisert i 1931. I 1937 ble mølla og bruket Klæstaddalen skilt fra Klæstad gård og sønnen Ragnar Klæstad tok over mølledriften og bygget bolig og låve på stedet. Hele historien intakt

Ifølge både Riksantikvar Jørn Holme og prosjektleder Brede Grinder er mølla unik fordi alt utstyr fra hele driftshistorien er intakt. - Mølla gjennomgikk flere større moderniseringer under krigen, og etter krigen ble det satt inn komplett utstyr med tre kvernsteiner, valsestol og sikte, skrelle til helgryn og havreklemme. Det hele ble drevet gjennom fire etasjer av en sleperingsmotor på 40 HK. Det som er unikt med denne mølla er at til tross for moderniseringer så er alt det gamle utstyret intakt. Mellomakslinger og reimer er der, og utstyr som ikke har vært i bruk er pent demontert og bare satt til side og lagret, forklarer Brede Grinder. Stor publikumsinteresse

Annonse

Da mølla gjenåpnet var det ifølge lokalpressen stinn brakke. Riksantikvar Jørn Holme trakk spesielt fram betydningen av vår nære historie, da han foretok åpningen av nyrestaurerte Klæstad mølle.

- På Hadeland har vi møllehistoria og utviklinga samlet innenfor et leteområde. Bekkekvenna har vi på Hadeland Folkemuseum (100 år i 2013) og vi har Molstadkvern mølle med vasshjul og flishøvel intakt. Vi har Norgesfor Hadeland som er et moderne kornmottak, renseri og kraftfôrprodusent, forteller Brede Grinder, som ser for seg stor bruk av Klæstad mølle i flere sammenhenger. Nærheten til Hadeland Glassverk og Grymyr skole tror Brede Grinder vil legge til rette for omvisninger og demonstrasjonsmaling av korn som vil være et vesentlig bidrag i kulturformidlingen. Som sosial møteplass synes også mølla å være perfekt, i hvert fall etter frammøte å dømme på åpningen.

Neste artikkel

Finalistene i Årets unge bonde klare