Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Danske slakterier kriger om grisene

Prøver å kapre flere slaktegris.

Slaktegriser på vei til slakt hos Danish Crown. Foto: Danish Crown/pressebilde

Danske svinebønder har vært gjennom flere røffe år, og har solgt mye gris med tap. Nå har det derimot dratt seg til en priskrig mellom danske slakterier, skriver Landbrugsavisen. Tyskeide Tican var først ut, og tilbød nye leverandører før påske økte de prisen per kilo med 50 øre fram til årsskiftet. I 2018 etter er bonusen på 15 øre, og 5 øre i 2019. Bakgrunnen for priskrigen er trolig at Danmark i lengre tid har hatt en økende eksport av smågris til Tyskland. Nå prøver slakteriene i Danmark å sikre seg slaktegris for å ha nok volum.

Danish Crown svarte, og tilbød bonus til både nye og gamle slaktegrisprodusenter: 50 øre mer per kilo til eksisterende leverandører, og 30 øre per kilo til nye. Tilbudet fikk innkjøpsgruppen B2B Bonusgrisen til å gå over til Danish Crown, med 600.000 slaktegris. Det utgjør 15 prosent av volumet til Tican.

Landbruksavisen intervjuet seniorforsker Henning Otte Hansen ved København universitet, som mente at det priskrigen ikke er udelt positiv for bøndene.

Annonse

– En priskrig har den ulempe at man tenker meget kortsiktig. Det blir en utsulting, hvor man bare hever prisen uten å kunne få pengene tilbake igjen på produktet og derved tære på egenkapitalen. Det er fint at man hever prisen, men man skal også være sikker på at det i siste ledd gir en merfortjeneste til slakteriet og eierne i Danish Crowns tilfelle, sier han.

Begge slakterikonsern har siden fulgt opp med å forbedre vilkårene, og eksperter mener priskrigen kan føre til at flere smågris forblir i Danmark.

Neste artikkel

– Gir et signal til sauebonden