Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

340 000 på besøksgårdene til 4H i 2016

Tallet på 4H-gårder er fordobla de siste seks åra.

Tallet på 4H-gårder i Norge er fordobla de siste seks åra. I 2016 fikk seks nye gårder status som godkjent 4H-gård. (Arkivfoto)

I 2016 besøkte nesten 340 000 en av 4H-gårdene eller 4H-setrene i landet. Over 250 000 av besøka var på gårdsaktiviteter med et pedagogisk innhold, viser tall fra 4H Norge.

4H-gård er et åpent gårdsanlegg som tar imot barn, unge og voksne til pedagogisk tilrettelagte besøk.

Les mer: Ny generalsekretær i 4H Norge

– Det blir gjort en utrolig innsats på gårdene våre landet rundt, og vi er bevisst på at besøka skal ha et pedagogisk innhold. Både små og store får lære ved å gjøre på gårdene. Det er slik vi menneske lærer best, sier Cecilie Pedersen, pedagogisk leder ved 4H-gården i Bodø.

Pedersen er i tillegg nestleder i 4H-gård Norge.

I de største byene

I Norge finnes det i dag 44 4H-gårder og tre 4H-setre.

Annonse

Mange av gårdene er private bruk på bygda, men en del ligger også i de største byene, som Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø og Bodø.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått så mange nye 4H-gårder. Dette henger nok sammen med ei satsing i 4H Norge og at styret har vært aktivt, sier Pedersen som mener 4H-gårdene er et vindu inn mot det ordinære landbruket.

Meningsfullt og givende

Her får du en smakebit av matproduksjon og livet på gården, forklarer nestlederen i 4H.

– I gamle dager hadde de fleste egen gård eller en som nærmeste nabo. I dag er det strenge krav og vanskelig å få et innblikk i drifta av de få gårdene som er igjen i nærmiljøet. Da er det viktig at vi har besøksgårder som viser hvordan baconet og juleribba blir til. De besøkende lærer også noe om ansvar, bærekraft og etikk, sier Pedersen og legger til:

– Jeg blir lykkelig av å arbeide på 4H-gård. Lykkelig fordi jeg vet jeg utgjør en forskjell i livet til noen, og fordi jeg får formidla mye kunnskap om matproduksjon og dyrevelferd til barn og unge. Det ser jeg er noe som virkelig trengs i dagens samfunn.

Neste artikkel

50 4H-gårder på 40 år