Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kinesisk mink-gigant begjært konkurs

En av Danmarks ti største minkprodusenter, kinesisk-eide Viking Mink A/S, er slått konkurs.

En kinesisk investors eventyr som minkavler i Danmark, ligger an til å bli en kortvarig fornøyelse. Foto: Illustrasjonsbilde Liv Jorunn Denstadli Sagmo

Kineserne etablerte seg i Danmark i 2011, den gang det var gode tider for alle i minkbransjen. Men siden den gang har det gått nedover. Etter toppåret i 2013, falt prisen på minkskinn og nådde en foreløpig bunn i 2016 og 2017, med priser nede i 262 og 235 kroner for et skinn.

Nå er selskapet, kinesisk-eide Viking Mink A/S, begjært konkurs. Det melder danske landbrugsavisen.dk. Viking Mink A/S er angivelig en av de ti største minkskinn-produsentene i Danmark, med 18 000 tisper og en produksjon på mellom 100 000 og 110 000 skinn årlig.

Selges som "going concern"

Selskapets danske direktør, Søren Palsgaard Pedersen, ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen, men kurator for konkursboet – advokat Trine Hasselbalch – opplyser at pelsfarmen vil bli drevet videre.

Annonse

– Vi opprettholder normal drift på gården, og danner oss nå et overblikk over selskapet med henblikk på salg som "going concern", sier hun.

De forrige ansatte vil nå, i tett samarbeid med panthaverne og hovedkreditorer, passe minkene.

Flere omstendigheter skal ligge til grunn for konkursen. I tillegg til fallende priser på minkskinn, trekkes det fram at tre av selskapets pelsfarmer i fjor ble sanert for sykdommen plasmacytose. Underskuddet endte på 16,8 millioner kroner i 2015. Egenkapitalen ble kraftig redusert, fra 45 til 28 millioner kroner.

Les også: 1 av 3 pelsunderskrifter var ikke norske

Les også: Seier for pels – og for landbruk og miljø

Neste artikkel

Dyrevernalliansen vil bytte ut både kylling og purke